Aktuális

Akár Pugliában vagy Kőszegen – becsületkasszás árusítás Felsőcsatáron

2015. június 19.

Sokan Kőszeggel azonosítják a becsületkasszás utcai gyümölcsárusítás “intézményét”, holott az Alpokalján sok faluban alkalmazzák ezt a módszert, és nem csupán különféle gyümölcsök értékesítésére. Példa erre Felsőcsatár.

Bio feketeszeder, abból készült lekvár – kis és nagy “kiszerelésben”, továbbá friss, ropogós cseresznye kínálja magát – magyar és német nyelven – Felsőcsatáron, a Petőfi Sándor utcában, a templom melletti egyik ház vendégjárdáján. A Nap tüzes sugarai ellen napernyővel védik a portékát. Az asztalon kis edénybe kell elhelyezni a pénzt, ez az a bizonyos becsületkassza.

Mostanában, amikor gyerekek táboroznak a hegyen és időnként végigsétálnak a falu utcáin, jó ötletnek tűnik kitenni a ház elé a friss gyümölcsöket, illetve a lekvárokat. De az átutazó autósok figyelmét se kerüli el a kínálat, ráadásul biogyümölcsökről van szó, ami mostanában különösen is csábító sokak számára. Azért is örömmel adunk hírt erről a kezdeményezésről, mert ez a kis “kuriózum” is a faluhoz, Felsőcsatárhoz tartozik, és nyilván pozitív módon árnyalja az emberekben a faluról kialakított képet.

WP_20150618_10_53_45_Pro

Évekkel ezelőtt cikket írt a Kőszegen és a környékbeli falvakban alkalmazott becsületkasszás rendszerről Rocco Turi olasz újságíró, a szombathelyi Savaria Nyári Egyetem állandó előadója is.

– Az utcák menti kicsiny piacok meseszerű látványt kínálnak az arra járó idegeneknek – lelkesedik a látottakért a szerző (vaol.hu). Talál párhuzamot is: Puglia tartományban, Olaszország déli részén úgyszintén láthatunk a házak elé kihelyezett kicsiny, eladásra kínált áruval megrakott padocskákat vagy székeket. Az olasz újságíró kiemeli: a helyszíni megfigyelések és a beszámolók tanúsága szerint a becsületkasszával nem szoktak visszaélni még akkor se, amikor a pultocskák teljes felügyelet nélkül maradnak.

A cikk 2010-ben íródott. Reméljük, napjainkban is érvényesek a megállapításai.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!