Aktuális

Jövő ősszel nyithat a horvát középiskola Szombathelyen

2015. július 10.

Újra napirenden van a szombathelyi horvát középiskola ügye – úgy tűnik, most nyugvópontra jut. Sajtóhírek szerint jövő szeptemberben meg is nyílhat az új intézmény.

Lendvai Ferenc, a Fidesz szombathelyi frakcióvezetője a volt Szent-Györgyi iskola  épületének hasznosításával kapcsolatban nyilatkozott. Elmondása szerint tavaly ugyan még arról volt szó, hogy a református egyház indít ott iskolát és közösségi teret, de az egyház nemrég visszalépett. Épp a visszalépés bejelentésének napján jött az Országos Horvát Kisebbségi Önkormányzattól egy levél (mármint a szombathelyi önkormányzathoz – A szerk.), ebben azt írták, hogy szeretnének általános és középiskolát, óvodát és művelődési központot indítani az épületben, persze, két tannyelvű oktatással. A tervek szerint 2016-ban indulnak az első csoportok és osztályok. Mindez a nyugat.hu tudósításában olvasható.

szt1

A hír nem először jelent meg az internetes médiumokban. Az LMP szombathelyi csoportja, közelebbről Horváth Zoltán képviselő már 2013 júniusában írásbeli kérdést intézett dr. Puskás Tivadar polgármesterhez, amelyben azt tudakolta: “igaz-e, hogy az Országos Horvát Önkormányzat középfokú horvát nemzetiségi oktatást kíván megvalósítani Szombathelyen?” Az LMP-s képviselő ezt azzal is összefüggésbe hozta, hogy a Vas Megyei Önkormányzat 2013 júniusi ülésén a 4. napirendi pont alatt tárgyalta a „Tájékoztató a Vas megyei nemzetiségek helyzetéről” című előterjesztést. Ebben a következő olvasható: „Minden bázistelepülésen hozzá lehet jutni a horvát oktatáshoz, Szentpéterfán, Felsőcsatáron, Horvátzsidányban és Kőszegen általános iskola működik. Középiskolai szint is lesz a Premontrei Gimnáziummal együttműködésben.” Részletek itt:

szt

A szombathelyi körzet (Joskar Ola) jelenlegi önkormányzati képviselője, Kelemen Krisztián saját blogbejegyzésében viszont arról ír: a júniusi közgyűlésen döntés született arról, hogy a stadionépítés miatt “ideiglenesen a Haladás VSE egyes szakosztályai kerülnek elhelyezésre az egykori iskolaépületben, majd a tervek szerint a Horvát Önkormányzat fogja birtokba venni az épületet 2018-tól, mivel itt egy óvodát, általános iskolát, gimnáziumot és egy kollégiumot magába foglaló regionális oktatási intézményt szeretnének létrehozni.”

A lényeg tehát:

A Szent-Györgyi iskola épülete négy éve üresen áll, folyamatosan pusztul. Az Országos Horvát Kisebbségi Önkormányzat részéről létezik egy szándéknyilatkozat, amely szerint oktatási és kulturális központot hoznának létre az üres objektumban.

Hogy pontosan mit jelent az általános és középiskolából, óvodából és művelődési központból álló integrált intézmény, arról nem sikerült bővebb információhoz jutni. Mint ahogy az sem világos, hogy 2016-ban vagy csak 2018-ban nyílhat meg a két tannyelvű intézmény.

A kérdéseket persze tovább lehet sorolni.

Például:

Vajon milyen hatással lesz a szombathelyi horvát oktatási és kulturális komplexum a horvát nyelvet oktatató vidéki iskolákra?

Hogyan vélekednek a helyi horvát kisebbségi önkormányzatok a szombathelyi tervekről?

Ha a témával kapcsolatban bárkinek hasznos információja van, kérjük, írja meg az info@felsocsatar.hu címre. Előre is köszönjük. És a megosztást is.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!