Aktuális

Jövőre kétmilliárddal több pénz jut a nemzetiségek támogatására

2015. július 20.

Több mint kétmilliárd forinttal nő jövőre a magyarországi nemzetiségek költségvetési támogatása. Ezt sajtótájékoztatón jelentették be Budapesten.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a már elfogadott jövő évi költségvetés szerint 2016-ban a nemzetiségi terület támogatása több mint 8 milliárd forint, 2 milliárd 63 millió forinttal magasabb az ideinél.

A sajtótájékoztatón részt vevő hét nemzetiségi szószóló köszönetet mondott a támogatásért.

Soltész Miklós kifejtette: a nemzetiségi támogatások kerete 820 millió forinttal nő, így 1,4 milliárd forintra emelkedik. A nemzetiségi civil pályázati keretet 640 millió forinttal, a nemzetiségi színházak működési támogatását 100 millióval, a kis létszámú köznevelési intézmények működési támogatását 80 millió forinttal növelik.

A települési és területi nemzetiségei önkormányzatok működési és feladatalapú támogatását szolgáló költségvetési forrás összege 784 millió forintos növekedéssel eléri a több mint 3 milliárd forintot.

A nemzetiségi intézmények felújítását, fejlesztését 882 millió forinttal támogatják. Soltész Miklós szerint ez a keret az intézményeket fenntartó nemzetiségi önkormányzatoknak az európai uniós támogatásokhoz történő hozzáférést is hivatott biztosítani úgy, hogy e forrásból teremthetik meg a önrészt a pályázni szándékozók.

A Soltész Miklós tájékoztatójáról készült videó itt:

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!