Aktuális

Mindenkinek kijutott a jóból az idei felsőcsatári szüreti felvonuláson

2015. szeptember 21.

Torok és szem nem maradt szárazon szombaton a felsőcsatári szüreti felvonuláson – előbbi leginkább a faluhosszat bőségesen kínált jóféle vörösbornak, utóbbi meg a sok-sok nevettető jelmezesnek köszönhetően. Jó muri volt ez a délután.

Az utcalánytól az utcaseprőig, a kubikostól a munkájában megrokkant ápolónőig, a népviseletes lányoktól és legényektől a tűzoltósisakos gyerekekig igazán választékos volt az idei jelmezkínálat a szombati felsőcsatári szüreti felvonuláson. És akkor még fel se soroltunk mindent és mindenkit. (Jövőre hirdethetnénk akár jelmezversenyt is.)

szüret38

A kisbíró kikiáltására, kissé viseltes ruházatú, feltűnően szőrös lábú takarítónő utánozhatatlan járásával az élen, a szentgotthárdi fúvószenekar felvezetésével indult a menet a kultúrház elől előbb az önkormányzati hivatal irányába, majd vonult onnan nagy vigasság közepette Alsócsatárra, egészen az italboltig.

szüret3

Csaknem három órás volt az út, közben persze többször is megállt a sereglet, hogy a “bámészkodók” minél jobban kielégíthessék kielégíthetetlennek tűnő kíváncsiságukat. Meg hogy jusson mindenkinek a kínálásból: borból és süteményfélékből. És persze volt műsor is. A legkisebbek azt mutatták be, hogyan kell(ene) igazán tisztára felsöpörni a falu főutcáját – ugyan a rendre és a tisztaságra senkinek nem lehetett panasza -, míg a bucsui Vadvirágok és a pornóapáti néptáncosok kellően autentikus módon mutatták be tudásukat a népseregletnek.

szüret47

A felvonulók között nem csupán helybeliek voltak, hanem nardaiak és vaskeresztesiek is, a kíváncsi tömegben pedig szombathelyieket és kőszegieket is láttunk. Egyes vélemények szerint az idén kevesebben voltak a felvonulók, mint tavaly, viszont az előző években megszokotthoz képest színesebbnek tűnt a jelmezes forgatag. Annyi bizonyos: a szervezők,  elsősorban is a Četarska Mladina Kulturális Egyesület tagjai és segítői mindent megtettek a színvonalas programért és a falu egész népének szórakoztatásáért. Köszönet illeti őket. Az időjárásra se lehetett panasz, igazi őszi, szélmentes, napsütéses délutánt pottyantottak az égiek arra a néhány órára Felsőcsatárra. És a jókedv most is mindent felülmúlt.

szüret35

Kissé ugyan fáradtan érkeztek a felvonulók az “Oszolj!” helyszínére, az italbolthoz, de volt elég idejük újra erőt meríteni az esti-éjszakai szüreti bálhoz, ami szintén nagyon jól sikerült.

Közben egy szombathelyi házaspár érkezett a kultúrházba, és az elmúlt egy-két év szüreti felvonulásain készült képeket keresték – szerették volna megnézni azokat. Ilyeneket sajnos nem tudtunk mutatni nekik. Megelőlegeztük viszont, hogy az idei mulatságról készült fotókat már most megtekinthetik weblapunk galériájában, itt.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!