Aktuális

Franciák gyártották a vasfüggöny oszlopait? – Képek a határőrségtől

2015. szeptember 23.

Hihetetlen, de nagyon úgy tűnik, hogy igaz: egy kapitalista francia cég gyártotta le a kommunista Magyar Népköztársaság vasfüggöny faoszlopainak egy részét 1966-ban.

Az interneten találtunk egy cikket arról az érdekes és újszerű felfedezésről, miszerint egy kapitalista francia cég gyártotta le a kommunista Magyar Népköztársaság embertelen vasfüggöny faoszlopainak egy részét 1966-ban. Ezeket az oszlopokat használhatták a műszaki zárnál Felsőcsatáron is.

A cikkíró megkérdezte minderről Goják Sándornak, a felsőcsatári Vasfüggönymúzeumnak a tulajdonosát is, aki a következőket mondta:

– A fotók alapján ezek tényleg határvédelmi létesítmények, köznyelven betonoszlopok, szakszóval párnafák. Méghozzá meglepően jó állapotban a felszíni sérülések, pontosabban behatások ellenére. Igen, valóban rendelhettek nyugatról ilyen eszközöket, akár a Szovjetunió bólintásával, vagy különutas export révén.

A teljes cikk elolvasható itt is:

Határzár oszlopok

Időközben kaptunk két régi fotót Sarkadi Imrétől, aki 1984-től 1987-ig volt határőr őrsparancsnok Felsőcsatáron. (Az egykori határőrök augusztus 29-én tartottak találkozót településünkön, az erről szóló tudósítást elolvashatja itt.)

határőrségA most kapott képek 1984 végén készültek a felsőcsatári határőr őrsön az Élenjáró cím átadásakor. A fotókon néhány helyi vezető is látható.

határőrség1Továbbra is várjuk a témához kapcsolódó fotókat, információkat az info@felsocsatar.hu e-mail címre.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!