Aktuális

Felsőcsatáriak is ott voltak az első Vas megyei tűzoltó találkozón

2015. október 6.

A Felsőcsatári Önkéntes Tűzoltó Egyesület is képviseltette magát szombaton Szombathelyen az első Vas megyei tűzoltó találkozón. Az eseményre a megyéből összesen 78 tűzoltó egységből mintegy 450 tűzoltó vett részt.

Első alkalommal rendezte meg a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltószövetség a Vas megyei tűzoltó találkozót, azzal a céllal, hogy rávilágítson az önkéntességben, az összefogásban és az együttműködésben rejlő páratlan erőre, aminek döntő szerepe lehet a bajban.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere mondott köszöntőt a rendezvény megnyitóján. Hangsúlyozta a tűzoltók, köztük az önkéntesek kiemelt szerepét a megye lakosságának élet- és vagyonvédelmében. Meglepetten, ámde büszkén nézett végig a város főterén felsorakozott több száz tűzoltón, majd megelégedetten kijelentette, hogy ennyi felkészült, tetterős tűzoltó láttán inkább a tűznek van félnivalója. Köszönetet mondott az elszánt és bátor tűzoltóknak, akik szükség esetén akár életük kockáztatásával is igyekeznek a mások segítségére sietni – olvasható a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

A polgármestert Majthényi Lászlónak, a Vas Megyei Közgyűlés elnökének beszéde követte, aki szintén üdvözölte a kezdeményezést. Megemlékezett a csaknem pontosan öt évvel ezelőtt történt devecseri vörösiszap-katasztrófáról, az akkor tanúsított összefogásról, hiszen a katasztrófa felszámolásában civilek, önkéntesek, valamint önkéntes és hivatásos tűzoltók egyaránt részt vettek. Együtt dolgoztak egy közös, nemes célért: a sérült és károsult emberek testi épségének és vagyonának védelméért.

Már a megnyitót megelőzően nagy volt a sürgés-forgás Szombathely főterén, tűzoltók százai és tűzoltóautók sokasága lepte el a Szentháromság-szobor környékét. Ifjúsági, női és férfi önkéntesek igyekeztek felsorakozni a járműveikkel a megadott helyre, és izgatottan várták a feladatot. Örültek egymás társaságának, annak, hogy nem csak beavatkozás körülményei között, munkában találkozhatnak, hanem egy kötetlenebb, összekovácsolós, csapatépítős rendezvényen beszélhetik meg az elmúlt időszak eseményeit.

Amikor elhangzott a vezényszó, hirtelen mindenki komolyra fordult, és – akár egy beavatkozás során – elkötelezetten, fegyelmezetten látott neki a rá bízott feladatnak: volt, aki a tömlőgurításért, volt, aki a tömlők összekapcsolásáért, volt, aki a szivattyúk kezeléséért és volt olyan is, aki a feladat végrehajtásának irányításáért felelt.

Egyre nőtt a tömlő hossza, mire mind a hetvennyolc önkéntes – köztük a felsőcsatári -, valamint önkormányzati és hivatásos egység megtoldotta saját tömlőjével a láncot, arra egy négy körből álló több mint másfél kilométer hosszú tűzoltótömlő állt össze a főtéren. Ekkor következett az összefogás próbája: vajon sikerült-e az akaratból, az elszántságból és az együttműködésből olyan láncot alkotni, ami képes megfékezni a legnagyobb tüzet is. Igen! A Szentháromság-szobornál felállított emelőkosaras járműveken megjelent a víz, ami két egymásba fonódó sugarával bizonyította a tűzoltók összetartásának erejét.

A rendezvényt végül a Vas megyei himnusz dallamára megjelenő szivárvány koronázta meg a szikrázó napsütésben.

A fotó eredetije itt.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!