Aktuális

A Prima-díj jelöltje Dumovits István, a horvátok plébánosa (frissítve)

2015. október 7.

Dumovits István horvátzsidányi plébánost is jelölték az idei Prima-díjra. A horvátok plébánosaként (is) ismert pap a tudomány és oktatás kategóriájában várhatja majd a szavazatokat.

A megyei napilap hasábjain, illetve internetes oldalán tették közzé az idei Prima-díj jelöltjeit, illetve a személyek rövid életrajzát. A tudomány és oktatás kategória három aspiránsa: dr. Csejtei András onkológus, a Markusovszky kórház osztályvezető főorvosa, dr. Gyurácz Ferenc kritikus, irodalomtörténész, szerkesztő, könyvkiadó, valamint Dumovits István horvátzsidányi plébános.

Róla egyebek mellett ezt írják: Már ministráns kora óta ragaszkodik a népi kultúra hagyományainak kézzel fogható, tárgyiasult eszközeihez. Aztán a 60-as évektől kezdett tudatos gyűjtőmunkába azzal a nem titkolt szándékkal, hogy egyszer majd közkinccsé teszi azokat. Ebből a magángyűjteményből jött létre 2010-ben Peresznyén, a közösségnek adományozott szülői házában a Magyarországi Horvátok Keresztény Közgyűjteménye. Dumovits István a Peruska Mária-emlékhely alapítója és őrzője. A kápolna körül a mesterségek, hivatások védőszentjeinek emlékparkja épül, ahol 32 szobor már áll.

dumovits1

Dumovits István egész életével az egyház és a horvát ajkú nép javát szolgálja – olvasható. Legtöbben a horvátok plébánosaként ismerik. 1990-ben kezdeményezte a Horvát Katolikus Ifjúsági Vallási és Kulturális Egyesület létrejöttét, a szervezetnek azóta is ő az elnöke. Dumovits István plébánosnak hivatása révén megadatott, hogy az emberekkel törődhet. Örömmel szolgál – írják róla itt.

Kitüntetései: Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt, Horvát Köztársaság Tiszti Keresztje, Kisebbségekért díj, Honvédelemért kitüntető cím, Hubertus-kereszt, Pável Ágoston-díj.

Dumovits Istvánra a közönségszavazatokat mától október 15-éig lehet leadni a vaol.hu-n, a szavazólapot megtalálja itt.

A fotókat Horváth Tímeának (Tiho) köszönjük.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!