Aktuális

Rozmaringolás – november végén dönt a befogadásról az értéktár bizottság

2015. október 15.

Várhatóan a november végi ülésén dönt a megyei értéktár bizottság arról, hogy befogadja-e a felsőcsatári rozmaringolást a megyei értéktárba – erről Tausz István, a bizottság elnöke tájékoztatott.

Mint arról korábban beszámoltunk, Cseri Tivadar, a Felsőcsatári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese volt a kezdeményezője annak, hogy a rozmaringozásról készült dokumentáció – magyar és horvát nyelvű leírás, fotók, videó – eljusson a döntést hozó megyei értéktár bizottsághoz. Cseri Tivadar júliusban személyesen vitte el a javaslatot és a csatolt teljes anyagot a Megyeházára annak reményében, hogy a bizottság mielőbb pozitív döntést hoz az ügyben.

Ez eddig nem történt meg, ezért megkerestük Tausz Istvánt, a bizottság elnökét, aki arról tájékoztatott, hogy a testület várhatóan a november végi ülésén dönt a beadványról. Hozzátette: személy szerint jó esélyt lát arra, hogy a rozmaringolás bekerül a megyei értéktárba, mint Vas megye kiemelkedő kulturális öröksége.

A megyei bizottság dönthet arról, hogy – a helyiek javaslata nyomán- a település  határain túlmutató, szélesebb körben is ismert és elismert közösségi értékek megyei érték védjegyet kapjanak. Ezzel együtt jár, hogy megyei kiadványokban, rendezvényeken és saját honlapon népszerűsíti a nyilvántartásba vett megyei és települési nemzeti értékeket, a gyűjtőmunkát végző önkénteseknek  pedig szakemberek révén ad ingyenesen módszertani segítséget.

A megyei értéktárba történő felvétel az első lépés az adott, kiemelkedő jelentőségű kulturális örökség elismerésére. A folyamat következő állomásaként – kedvező döntés nyomán – helyet kaphat a nemzeti értékek, legjelentősebb elismerésként pedig a hungarikumok sorában is.

Legutóbb négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamillavirágzattal bővült a hungarikumok listája.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!