Aktuális

A szennyvízhelyzet volt az egyik fő téma a közmeghallgatáson

2015. november 23.

Többek szerint hosszabb távon aggodalomra ad okot a szennyvíztisztító egyre nagyobb leterheltsége, ráadásul még nem sikerült megnyugtató módon tisztázni a három érintett önkormányzat felelősségét-kötelességét a szennyvízproblémák megoldásában.

Mintegy félszáz résztvevővel, nyugodt, konstruktív légkörben zajlott a közmeghallgatás pénteken Felsőcsatáron. Előbb Pezenhoffer Antalné, a nemzetiségi önkormányzat elnöke tartott beszámolót – erre a későbbiekben külön visszatérünk. Azt követően Kratochvill Attila polgármester beszámolóját hallgatták meg a jelenlévők a községi önkormányzat 2015. évi gazdálkodásáról, elsősorban is a júliusi időközi választás óta történtekre fókuszálva.

A helyhatóság – a februárban elfogadott költségvetés szerint – az idén mintegy 59 millió forintból gazdálkodik. Ebből a személyi kiadásokra és a járulékokra 11 millió, a dologi kiadásokra pedig 19 millió forint jut. Felsőcsatárnak a közös önkormányzati hivatal működéséhez nem kell hozzájárulnia. A helyi civil szervezetek támogatására – pályázat útján – 1 millió 600 ezer forintot irányzott elő erre az évre az önkormányzat.

A faluban az idén a legnagyobb beruházás a belterületi utak felújítása, amire – a polgármester külön kihangsúlyozta, hogy – még az előző önkormányzat nyert pályázati támogatást. A munkák első üteme befejeződött, az útépítők tavasszal térnek majd vissza a folytatásra. Hasonló vagy még nagyobb beruházást készít elő az önkormányzat a Területi Operatív Program (TOP) pályázatára, ami tartalmazza az Arany János utca vízelvezető rendszerének teljes rekonstrukcióját, illetve – megakadályozandó egy esetleges árvízi vészhelyzetet – árok és út kialakítását a kertek mögött.

közmegKitért a polgármester a szennyvízhelyzetre is, a bolt környékén gyakran tapasztalható kellemetlen szag okára és a megoldás lehetséges módozataira is. A problémát Felsőcsatár egyedül képtelen megoldani, Nardával tárgyalnak a költségek megosztásán, egyelőre kevés eredménnyel. A VASIVÍZ Zrt. illetékeseivel is többször egyeztetettek a képviselők. Legutóbb éppen annak egyértelmű kimutatását kérték, hogy a három érintett önkormányzat (a harmadik Vaskeresztes) milyen arányban vett, illetve vesz részt a költségek viselésében.

Ehhez a témához több hozzászólás is érkezett a jelenlévők részéről. Egyes vélemények szerint a több mint húsz éves szennyvízhálózat hamarosan mindenképpen megérik a felújításra, továbbá véges a szennyvíztisztító kapacitása is. Volt olyan hozzászóló, aki a Nardáról érkező hálózat tervezőinek felelősségét emlegette fel, mondván: konstrukciós hibára is visszavezethető a gyakori bűzt okozó gáz képződése, ami  – mint kiderült – túl azon, hogy kellemetlen, károsítja is a vezetéket.

A vitát végül azzal zárták le, hogy folytatják a tárgyalásokat, amíg azok eredményre nem vezetnek.

közmeg1A jelenlévők közül volt, aki a temető fölött lerakott nagy mennyiségű szőlőtörköly miatti aggodalmát tette szóvá, más – részben ehhez kapcsolódóan – egy nagyobb vízelvezető árok kialakítására tett javaslatot a temető alsó részénél. Többen a szemetelők miatt emelték fel a szavukat – különösen a volt pálinkafőzde mögötti területen jelennek meg időnként nagyobb szemétkupacok. Egy kérdésre válaszolva kiderült az is: aki megrendeli, annak – természetesen saját költségén – az útépítők a tavasszal leaszfaltozzák a a hídját, illetve a kocsibejáróját, ahogy tették azt több háznál az ősszel.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!