Aktuális

Gyűjtsük össze a régi felsőcsatári képeslapokat!

2016. január 15.

Gyűjtőmunkára hívjuk a felsőcsatáriakat – és persze mindenkit, aki a weblapot olvassa. Szeretnénk összegyűjteni a településről készült, s még fellelhető régi képeslapokat. Talán még nem késő.

Kutakodtunk egy kicsit az interneten azzal a szándékkal, hogy Felsőcsatárról készült régi képeslapokat találjunk. Be kell vallani, nem sok sikerrel jártunk. Mindössze két helyen találtunk a településen készült, régi fotókkal illusztrált képeslapokat.

Ezek egyike az Országos Széchenyi Könyvtár oldala, ahol kétszázezer képeslap között lehet kutakodni. A Felsőcsatár kifejezést beírva a keresőbe itt találtunk rá kilenc képeslapra, valamennyi a szerencsi Zempléni Múzeum tulajdonában van. Közülük öt 1945 előtt, négy pedig az azt követő években készült.

A legrégebbiek egyike a Pinka duzzasztójáról készült, a hátoldalán pécsi címzés szerepel:

Felsőcsatár - Pinka részlet1A kőfejtőről készült képeslap fotója 1942-ben készült, pontosabban azt lehet tudni, hogy a képeslapot ebben az évben adták fel egy budapesti címre. Jól látható, hogy a kőfejtőhöz akkor még valamiféle vasúti pálya is csatlakozott:

Felsőcsatár - kőfejtőA Pinkáról további három képeslap is szerepel a gyűjteményben – abban az időben nyilván a patak volt az egyik legjelentősebb látványosság a településen:

Felsőcsatár - Pinka részletFelsőcsatár - Pinka részlet2Felsőcsatár - Pinka részlet3Magáról a településről három látképet találtunk, valamennyi 1945 után készült:

Felsőcsatár - látképA következő kettőn jól látható a gyermeküdülő is:

Felsőcsatár - falu + gyermeküdülőFelsőcsatár - falu + gyermeküdülő1A másik internetes oldalon, az online papírrégiség antikváriumban három felsőcsatári képeslapra bukkantunk rá, ezeket 2 ezer, 3 ezer ötszáz, illetve 5 ezer ötszáz forintért lehet megvásárolni. A képeslapok az 1920-as és 30-as években készültek. Ezeket itt nem tudjuk bemutatni, aki kíváncsi rájuk, kattintson ide. Az egyik külön érdekessége, hogy a felépítendő felsőcsatári szívgárdista nyaraló – feltehetően a jelenlegi gyermeküdülő – épületének tervrajza látható rajta.

És akkor most pár szó a tervezett gyűjtőmunkáról. Talán még nem késő összegyűjteni a Felsőcsatárról készült régi vagy nem is annyira régi képeslapokat egy bemutató kiállítás erejéig. Akinek ilyenek vannak a birtokában, kérjük, juttassa el azokat a felsőcsatári könyvtárba, vagy írjon az info@felsocatar.hu e-mail címre. És örülnénk, ha sokan megosztanák ezt a bejegyzést a Facebookon, hogy minél többen értesüljenek a kezdeményezésről. Köszönjük az együttműködést!

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!