Aktuális

Csatlakoztunk a Kultúrházak éjjel-nappal országos programhoz

2016. január 21.

A Felsőcsatári IKSZT Kultúrház is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos akcióhoz. A rozmaringoláshoz kapcsolódó, február 6-ára tervezett farsangi báli mulatsággal regisztráltunk, illetve neveztünk a programba.

A rendezvénysorozat célja a közművelődés intézményei és civil szervezetei nyitottságának, sokszínűségének és a helyi társadalomban betöltött közösségépítő és -fejlesztő szerepének és lehetőségeinek bemutatása. 2016-ban a fő hangsúly az élő zenén van, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a közösségi művelődési intézmények és közösségi színterek meghatározó szerepet töltenek be a hangszeres és énekes könnyű-, komoly- és a népzene társadalmi, közösségi bázisának folyamatos szélesítésében, az együttesek, csoportok működési feltételeinek és szakmai hátterének biztosításában. A szervezők az egész országot érintő akcióval, valamint a televíziós és rádiós kampánnyal továbbá arra kívánják ráirányítani a figyelmet, hogy közel 80 milliós látogatottságával a művelődési házak, közösségi színterek a leggyakrabban felkeresett kulturális terek Magyarországon.

Az akcióba javasolt programtípusok között szerepel a farsangi mulatságok, hagyományok bemutatása, „megélése”. Ebbe a kategóriába jól beilleszthető a rozmaringolás, illetve a fiatalok ehhez kapcsolódó farsangi bálja a kultúrházban.

A programsorozathoz kapcsolódva regisztráltunk egy országos adatbázisban, ahol konkrétan leírtuk, mi is az a rozmaringolás, hogyan illeszkedik ez a néphagyomány a farsangi szokásokhoz. Az eseményről, továbbá a farsangi bálról készült képeket később helyezzük el a pályázati dokumentációban, így lényegében országos nyilvánosságot adunk a felsőcsatári hagyományőrzésnek.

A Kultúrházak éjjel-nappal program meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete. Partner a Cseh Tamás Program, a Hagyományok Háza, a KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, továbbá a Nemzeti Művelődési Intézet és támogatóként az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény fővédnöke dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

További részletek itt.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!