Aktuális

Összeállt a felsőcsatári rozmaringolás idei programja

2016. január 26.

Összeállt a rozmaringolás idei programja, a részletekről a szervezők nevében Cseri Bertalan és Böhm Ákos tájékoztatott. A több napig tartó mulatság február 6-án farsangi bállal kezdődik, majd 9-én, húshagyó kedden a rozmaringbállal fejeződik be.

Idén sem marad el Felsőcsatáron a rozmaringolás, ez a több évszázados farsang végi hagyomány, amit a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával szerveznek meg a fiatalok.

A szokásos farsangi bállal veszi kezdetét a rendezvénysorozat a kultúrházban február 6-án, szombaton este 9 órától. Zenél a Karambolo. Másnap nótaesten “melegítenek be” a fiúk az italboltban a rozmaringszedéshez. Hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődik a hegyen a pincék végiglátogatása, ezen a fiúk és a lányok is részt vesznek. A fiatalok a hegy lábánál találkoznak, aztán élő zene, nótázás és tánc közepette végigjárják azokat a pincéket, ahol szívesen látják őket. A programban horvátlövői zenészek közreműködnek: Simon Attila harmonikán, Kékesi Árpád brácsán, Jánny Dominik pedig dobon játszik.

A program fő attrakciója a február 9-ei, keddi rozmaringszedés, a fiúk délelőtt 10 órakor találkoznak az italboltnál. Ekkor sem marad el a szokásos nótázás, majd sorra meglátogatják azt az öt házat, ahol eladósorban lévő lányok laknak. Közben útba ejtik a Pezi Fogadót, a végállomás pedig az italbolt lesz, ahol este 7 órától megtartják a hagyományos rozmaringbált. Zenél: Tímár János.

A szervezők kérik, hogy minden felsőcsatári kapcsolódjon be a rendezvénysorozatba, s az idén is támogassák a fiatalok hagyományőrző megmozdulását.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!