Aktuális

Mától hivatalosan is megyei érték a felsőcsatári rozmaringolás

2016. február 4.

Ma átadták a Megyeházán a felsőcsatári rozmaringolás megyei értékként történő elismeréséről, illetve a cím hivatalos használatáról szóló oklevelet. Ezzel az ünnepélyes aktussal a felsőcsatári hagyomány bekerült a Vas Megyei Értéktárba.

Vas megyei érték lett a felsőcsatári rozmaringolás – ennek bejelentése, illetve elismerése szimbolikus jelentőségű is, hiszen pár nappal azelőtt történt meg, hogy megkezdődött volna a néphagyomány idei programja.

érték1A rozmaringolás megyei értékként történő elismeréséről, a Vas Megyei Értéktárba történő felvételéről, illetve a cím hivatalos használatáról szóló oklevelet Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke és Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke ma adta át Szombathelyen, a Megyeházán Cseri Tivadarnak, a felsőcsatári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesének, az értéktárba történő felvétel előterjesztőjének. Az ünnepi eseményen jelen volt Kratochvill Attila, Felsőcsatár polgármestere is.

értékAz ünnepélyes címátadásra egyébként meghívást kaptak szinte az egész megyéből mindazon személyek – polgármesterek, papok, lelkészek, értéktár bizottsági vezetők, tagok, helytörténészek és intézményvezetők -, akik az adott település képviseletében ugyancsak oklevelet vehettek át a megyei értéktárba már korábban bekerült helyi értékek címhasználatáról.

A megyei értékek listája itt tekinthető meg. Az oldalon egyelőre még nem szerepel a felsőcsatári rozmaringolás, annyira friss a beválasztásáról hozott döntés.

Majthényi László megyei közgyűlési elnök elismeréssel szól az értékmentésről, a megye településeinek legnagyobb részén megalakult és működő értéktár bizottságok munkájáról. Mint mondta, a megye kiemelt jelentőségű értékeiről kiadványt is megjelentettek, és hamarosan várhatók olyan pályázati lehetőségek, amelyek részben az értékek népszerűsítését, részben pedig fenntartását, továbbörökítését hivatottak anyagilag is elősegíteni.

Várható, hogy a tavalyi után az idén is megtartják majd a megyei értéknapot, ahol még nagyobb nyilvánosságot és figyelmet kapnak a megye hivatalos értékei, köztük a felsőcsatári rozmaringolás.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!