Aktuális

Felsőcsatár is tagja a Pannon Térségfejlesztő Egyesületnek – strand lesz a Pinkán?

2016. március 5.

Új vidékfejlesztési szervezet jött létre tavaly a szombathelyi járás 39 települését érintően. A Pannon Térségfejlesztő Egyesület (PANTÉR) látja el a 2014-2020-as tervezési időszakban a Helyi Fejlesztési Stratégia elkészítésének feladatát és a térség képviseletét.

A Miniszterelnökség jóváhagyásával, illetve a települések meghatalmazása alapján működő új szervezet feladatának tekinti a települések érdekeinek képviseletét, javaslatainak továbbítását, valamint közös térségfejlesztési stratégia és intézkedési terv kidolgozását, nem csak a vidékfejlesztési támogatások előkészítésre vonatkozóan.

„Meggyőződésünk, hogy a Helyi Akciócsoportok hozzá tudnak járulni az átláthatóbb fejlesztési lehetőségek, térségi projektcsomagok kidolgozásához, valamint a különböző tervezési szintek közötti kommunikáció javításához. Segíteni kívánjuk a vidéki szereplők információellátottságát, támogatások igénybevételéhez kapcsolódó képzések szervezését annak érdekében, hogy a pályázati törekvések minél kevesebb akadályba ütközzenek. A fejlesztési ciklusban az előbb felsorolt elvek érvényesítése kerül a középpontba” – olvasható a szervezet honlapján.

Az egyesület honlapja a többi között lehetőséget kínál arra, hogy minden érintett település, így Felsőcsatár is megfelelő bemutatkozási lehetőséget kapjon. Elsősorban is egy rövid ismertetést közölnek a falvakról, bemutatják azok épített és szellemi-kulturális értékeit, helyet kínálnak a helyi terméket előállító személyek, vállalkozások és más szervezetek népszerűsítésének, továbbá egy eseménynaptár menüpontot is létrehoztak, ahová várják az aktualitásokat. Folyamatosan beszámolnak a pályázati lehetőségekről is.

A szervezet elérhetősége:

Pannon Térségfejlesztő Egyesület

9721 Gencsapáti, Szentegyház u. 5.

Mobil: +36 30 560 5099

E-mail: info@panter.hu

Facebookhttp://www.facebook.com/pannonterseg

Az egyesület tavaly ősszel nyolc helyen rendezett mikrotérségi szakmai fórumot. Felsőcsatárt illetően Pornóapátiban volt a megbeszélés, ahol – a honlapon közzétett dokumentum szerint – a következőkről volt szó:

„A Pinka-mente szervesen összekapcsolódó mikrotérség, melynek településeit a természeti környezet, a határmentiség, a nemzetiségek kötik össze.

  1. Pinka-menti tematikus program kialakítása, melybe a jelenlegi LEADER keretei között a lehető legtöbb vállalkozó (pl. almatermesztő, borász, vendéglátó), civil szervezet (pl. horgászok) és az önkormányzatok is becsatlakozhatnának. A későbbiekben jól kapcsolódhatna egy LEADER térségek közötti projekthez is, így a program folytatása is garantált lehetne. Mottó: hal, víz, bor, nemzetiségi kultúra. A fejlesztések lényege minden esetben az élmény kell, hogy legyen.
  2. Forgó termelői piac, melynek lényege, hogy minden második héten másik településen lenne termelői piac, ehhez be lehetne szerezni mobil sátrakat, és lehetne kapcsolni pl. borkóstolót, halkóstolót is. Ez turisztikai vonzerőként is megállja a helyét, valamint az önkormányzatnak is lehetne belőle bevétele.
  3. Térképet kellene készíteni a térségben fellelhető őstermelőkről, nyitott portákról, pihenőhelyekről, hogy azok a turisták, akik ide látogatnak, könnyebben tájékozódjanak, és lássák a kikapcsolódási lehetőségeket.
  4. Strand a Pinkán a szelíd turizmus jegyében.
  5. Kulturális műsorok, programok rendszeressé tétele, és a lehető legtöbb kulturális egyesület bevonása egyre több településen (nemzetiségi kultúra).

Az erre épülő fejlesztési lehetőségek kidolgozása folyamatban van.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!