Aktuális

Megsérült a gólyaszülő, felsőcsatári fiatalok etetik a gólyafiókákat

2016. június 28.

Megsérült a felsőcsatári gólyapár egyik tagja, emiatt be kell segíteni a másik gólyaszülőnek a három fióka táplálásába, amíg a kicsik alkalmassá nem válnak arra, hogy kirepüljenek a fészekből és saját maguk gyűjtsék be a mindennapi étket.

Három fiókát költött és nevelt a felsőcsatári gólyapár a templom előtt lévő fészken mindaddig, amíg a múlt héten megsérült az egyik gólyaszülő. A lábával történhetett valami, emiatt most a kőszegi madárkórházban ápolják. A párja egyedül viszont képtelen ellátni megfelelő mennyiségű ennivalóval a három fiókát, ezért helyi fiatalok siettek a segítségére.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei látták el szakmai tanácsokkal és napos csibékkel a fiatalokat, akik naponta két alkalommal etetik a három gólyafiókát. Reggel 5 órakor és este fél 8-kor dobálják fel a fészekbe a csirkéket. Azért ezt a módszert választották, mert félő volt, hogy ha létrán közelítik meg a fészket, a fiókák esetleg megijednek és kiesnek. Így viszont hamar megtanulták, hogy a “repkedő eleségtől” egyáltalán nem kell tartaniuk. Pár nap alatt megszokták ezt az etetési módszert, most már röptében elkapják a csirkéket. Alkalmanként 15-20 csibét dobnak fel hozzájuk a fiatalok, míg nap közben a gólyaszülő is hordja nekik az ennivalót.

gólyák1

Remény van rá, hogy a fiókák hamarosan megerősödnek és elhagyják a fészküket. Attól kezdve képesek lesznek gondoskodni magukról. A sérült gólyaszülő pedig jó kezekben van. Talán hamarosan felépül, és csatlakozhat a párjához.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!