Aktuális

Megmenekültek a kis gólyák – a megsérült gólyaszülőt elaltatták

2016. július 19.

Ettől a héttől már nem kell etetni a három felsőcsatári gólyafiókát, mert anniyra megerősödtek (felnőttek), hogy képesek kirepülni a fészekből, hogy eleséget keressenek maguknak. A megsérült gólyaszülőt azonban nem sikerült meggyógyítani, ezért elaltatták.

Június utolsó hetében írtunk arról, hogy a felsőcsatári templomnál lévő fészekben növekedő gólyafiókákat mesterségesen kell táplálni, miután az egyik gólyaszülő lába és szárnya megsérült, a párja pedig egyedül nem bírja eleséggel kielégíteni a kicsiket.

Korábbi bejegyzésünk itt olvasható el.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei látták el szakmai tanácsokkal és napos csibékkel azokat a felsőcsatári fiatalokat, akik vállalták, hogy naponta két alkalommal etetik a három gólyafiókát. Reggel 5 órakor és este fél 8-kor dobálták fel a fészekbe a csirkéket. Azért ezt a módszert választották, mert félő volt, hogy ha létrán közelítik meg a fészket, a fiókák esetleg megijednek és kiesnek. A sérült gólyát a kőszegi madárkórházban próbálták meggyógyítani, ám mint megtudtuk, a sérülései olyan súlyosak voltak, hogy el kellett altatni a madarat. (Hogy mitől és hogyan sérült meg, arról nincsenek tényszerű információk.)

A fiókák viszont megmenekültek, köszönhetően a “pótszülőknek”, akik több héten keresztül mintegy 800 naposcsibével etették a gólyákat. A fokozott táplálásban a madarak mondhatni idő előtt megerősödtek, ezért – szakemberek tanácsára – az etetést ettől a héttől abbahagyták. Az egyik fióka már a múlt héten kirepült a fészekből, majd vissza is tért, s nagy a valószínűsége annak, hogy a testvérei is hamarosan így tesznek. Ha mégsem, ott van az egészséges szülő, amelyik továbbra is hordja a táplálékot az utódoknak. A gólyamentés tehát sikerült.

Hogy meddig marad pár nélkül a “megözvegyült” gólya, azt nem lehet tudni, de könnyen lehet, hogy a jövő tavaszal már új társsal tér vissza a felsőcsatári fészekre.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!