Aktuális

Sikeres volt a véradás – folytatás tavasszal

2016. november 21.

A vártnál is sikeresebb – és eredményesebb – volt a véradás Felsőcsatáron, a tizenhét jelentkező közül tizenegyen adhattak vért, közülük hárman új véradók voltak. Legközelebb tavasszal várják majd újra a donorokat.

Előzetesen hat-hét jelentkezővel számoltak a szervezők, ezzel szemben jóval többen, összesen tizenheten jelentek meg véradásra múlt csütörtökön este a felsőcsatári kultúrházban.

A Vöröskereszt és a vérellátó szolgálat munkatársai a klubot rendezték be alkalmi véradó helynek, míg a könyvtárban történt meg a véradók előzetes orvosi vizsgálata. A véradás kezdetekor, öt órakor már öten jelentkeztek, aztán egészen este hét óráig folyamatosan érkeztek azt újabb donorjelöltek – nők és férfiak, fiatalok és idősebbek egyaránt, köztük hárman olyanok, akik most először nyújtották a karjukat.

véradás1Végül a tizenhét jelentkező közül tizenegyen adhattak vért. A többieket se kifejezetten egészségügyi okok miatt utasították el, hanem mert volt például, aki olyan országban járt a közelmúltban, ami kizáró ok lehetett, más fogászati kezelésen vett részt néhány napja, ami szintén akadálya a véradásnak. Magas vérnyomás, illetve magasabb pulzusszám esetén se lehet vért adni, illetve ha valaki több mint tíz éve nem adott vért, s időközben betöltötte a hatvanadik életévét, azt ugyancsak elutasítják. Egyébként a rendszeres véradók 65 éves korukig nyújthatják a karjukat.

Amint arról korábban is írtunk, a mostani sikeres akciót újabbak követhetik. Így várhatóan tavasszal újra lesz véradás Felsőcsatáron.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!