Aktuális

Bállal kezdődik és végződik a négy napos rozmaringos farsangfarka

2017. február 23.

Szombaton, február 25-én a kultúrházban tartandó farsangi bállal veszi kezdetét Felsőcsatáron a négy napos rozmaringos farsangfarka, ami húshagyó kedden este a rozmaring bállal fejeződik majd be a Pezi Fogadóban.

Amint azt egy korábbi bejegyzésünkben már megírtuk, az idén is folytatódik Felsőcsatáron a rozmaringolás háromszáz éves hagyománya. Az immár megyei értékként nyilvántartott népszokás és a hozzá kapcsolódó programok fő szervezője ezúttal is a helyi fiatalok egyesülete, a Četarska Mladina.

A programsorozat nyitó bálját február 25-én, szombaton tartják a kultúrházban. Ide – és persze a többi eseményre is – várják nem csak a helybeli, hanem a környékbeli települések fiataljait is. A mulatságban a szentpéterfai Chungam zenél.

A vasárnap hajnalig tartó bál után némi pihenő következik, majd február 27-én, hétfőn hét hegyi pincét látogatnak meg a fiatalok, akik élő zenével, nótázással köszöntik a házigazdákat. A pincetulajdonosok pedig finom ételekkel és italokkal látják vendégül a hozzájuk betérőket.

Húshagyó kedd, február 28-a lesz a rozmaringszedés napja, amikor a legények két lányos háznál igyekeznek majd minél több virágot begyűjteni a kalapjukra a rozmaring mellé. A négy napos farsangfarka a kedden éjfélkor záruló rozmaring bállal fejeződik be a Pezi Fogadóban. Ezen a mulatságon Tímár Jani zenél.

A szervezők azt kérik, kapcsolódjanak be minél többen ennek a több évszázados hagyománynak a folytatásába. Aki teheti, buzdítsa, lelkesítse a fiatalokat húshagyó kedden déltől, amikor a Peziből elindulva végigjárják a falut.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!