Aktuális

Horvát népdalban és mai slágerben is kiválóan teljesítettek

2017. április 25.

Ismét megrendezte a felsőcsatári általános iskola a helyi művelődési házban a Grajam regionális dalfesztivált, amelyen öt településről tizennyolc diák lépett fel. A zsűri egyöntetű véleménye szerint az idén is igen magas színvonalú volt a dalverseny.

Több mint egy évtizedes hagyományt folytatva rendezte meg az idén is a Grajam elnevezésű horvát nyelvű regionális dalfesztiválját a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola. Sopronhorpácsról, Horvátzsidányból, Kópházáról, Szentpéterfáról és a vendéglátó felsőcsatári iskolából összesen tizennyolc diák lépett színpadra a helyi művelődési házban, ahol ezúttal is komoly érdeklődés kísérte a fesztivált. És volt is igazi fesztiválhangulat.

Mindehhez az alapot a rendező iskola alsó és felső tagozatosaiból álló tánccsoportja adta meg, akik horvát népzenére táncoltak, és nagy sikert arattak. Aztán jöttek sorban a fellépők, a kisebbek kezdtek, végül a nyolcadikosok mutatkoztak be. A felsőcsatári iskolát az elsős Feigl Hanna és Hérics Botond, másodikos Kiss Patrik, valamint a harmadikos Kiss Zora, illetve Hérics Nóra képviselte.

Minden “énekesnek” egy-egy horvát nyelvű népdalt és egy-egy mai slágert kellett előadnia, az előbbit kíséret nélkül, míg az utóbbit eredeti hangszereléssel, tehát zenekari háttérrel. Taps fogadta a népdalokat is, de az igazi ováció a slágerszámokat kísérte.

A zsűri több kategóriában is értékelt. Díjat kaptak az első, a második és a harmadik helyezettek, de különdíjakat is kiosztottak. Az utóbbit kapta például a szentpéterfai Kelemen Patrícia és a kópházai Payrits Karmela, akiket azért is kiemelten díjaztak, mert elsős koruk óta részt vettek a Grajam dalfesztiválon.

Szegleti Veronika, az iskola igazgatója végül minden fellépőnek oklevelet adott át, miközben a dalfesztivál jelentőségét hangsúlyozta a horvát nyelv és kultúra megtartása, művelése érdekében, valamint azt, hogy a résztvevők díjazását a tankerületi központ és az iskola alapítványa is támogatta.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!