Aktuális

A Rozmaring is részt vett az egyházi kórustalálkozón

2017. május 9.

A felsőcsatári Rozmaring Vegyeskar is részt vett a horvátok és németek lakta Pinka menti települések nemzetiségi hagyományőrző csoportjainak egyházi kórustalálkozóján, amit az idén Horvátlövőn rendeztek meg.

Az idei, sorrendben tizedik találkozónak Horvátlövő volt a házigazdája. A település Szent Anna-temploma zsúfolásig megtelt a kórusokkal és a közönséggel.

A helybeliek beszámolója szerint Kovács Lászlónak, a horvátlövői horvát önkormányzat elnökének köszöntőjét követően Várhelyi Tamás plébános és Inzsöl Richárd káplán nyitotta meg a jubileumi rendezvényt. A megnyitó keretében Bugnits Vilmos, Horvátlövő polgármestere emlékplakettet adott át a résztvevő kórusok vezetőinek.

A házigazda, a több mint száz éves múltra visszatekintő Slavuj Vegyeskar indította a kórusok szereplését Lászlóné Jusits Anna vezetésével. Műsorukban horvátul, magyarul és latinul is énekeltek az Urat dicsőítve. Őket a német anyanyelvű Pornóapáti Vegyeskar követte. A kórus 1986-ban alakult, tehát már több mint harminc éve énekelnek együtt Sásdi Istvánné vezetésével. A szintén több évtizedes hagyományokra visszatekintő horvát nemzetiségű nardai énekkar is mélyen elkötelezett a horvát identitás és a vallásos hagyományok mellett. Német Sándorné irányításával adták elő műsorszámaikat. Az 1997-ben alakult aaskeresztesi német nemzetiségű énekkar Hatosné Németh Valéria vezetésével lépett fel. Ők is jelentős szerepet vállalnak az anyanyelv és a kulturális örökség megőrzésében, állandó szereplői a német nyelvű adventi koncerteknek.

A felsőcsatári Rozmaring Vegyeskar azzal a céllal alakult meg, hogy a település gazdag horvát örökségét összegyűjtse és ápolja. Fellépésüket a művészeti csoport vezetője, Pezenhoffer Antalné irányította. A Kocsis Jolán vezette szentpéterfai Ljubičica Nemzetiségi Énekkar közel harminc éve gyűjti és énekli a horvát népdalokat, és a tamburazenekar kíséretében sikeresen szerepeltek hazánk több nagyvárosában, továbbá Ausztriában, Horvátországban – és ezen a jubileumi rendezvényen is – írta beszámolójában László Antal.

A jubileumi egyházi kórustalálkozó a művészeti csoportok közös záró énekével fejeződött be. A színvonalas műsort követően Várhelyi Tamás atya közös agapéra invitálta a résztvevőket. A falu kultúrotthonában tartott fogadás alkalmat adott a beszélgetésre, a tapasztalatcserére. A vidám hangulatban folytatott eszmecsere az esti órákig tartott.

Képünkön a felsőcsatári vegyeskar – Inzsöl Richárd atyával kiegészülve – a Szent Anna-templomban.

Fotó: László Antal

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!