Aktuális

Mától a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben

2017. augusztus 1.

A legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el ma nulla órától péntek éjfélig az ország egész területére az Országos Meteorológiai Szolgálat előjelzései alapján dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

Harmadfokú hőségriadó elrendelésére akkor van szükség, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot – közölték az ÁNTSZ honlapján. A tartós hőség az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Éppen ezért a nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, amelynek során kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint alkoholos italok fogyasztását.

Felhívják a lakosság figyelmét arra is, hogy akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a meleg negatívan befolyásolhatja a koncentrációt.

Azok, akik a hőség idején vízparton tartózkodnak, fontos, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A tartós melegben a bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: a leégés ellen naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között érdemes árnyékos helyen tartózkodni.

Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető katasztrófavédelem weboldalán az alábbi linken:

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/hoseg/klimatizalt_helyisegek_listaja_2017.xls

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!