Aktuális

Készül Felsőcsatár települési arculati kézikönyve

2017. augusztus 7.

Fórumot hirdetett a felsőcsatári önkormányzat, ahol részletes tájékoztatást kaptak az érdeklődők a település most készülő arculati kézikönyvéről. A helyhatóság várja és gyűjti a lakosság észrevételeit, javaslatait, hogy beépíthessék azokat a kézikönyvbe.

Ahogy valamennyi magyarországi településen, októberig Felsőcsatáron is el kell készíteni a község arculati kézikönyvét. Ennek előkészületeiről számolt be a fórumon Kiss Gábor.

Mint elmondta, új alapokra helyeződik a nemzeti építészetpolitika, aminek részeként októbertől különválik az építésügyi és az arculati szabályozás. Az arculati kézikönyv egy új elem ebben a folyamatban, egyfajta szemléletformáló eszköz, egyszerűbben szólva a helyi értékek, a település karakterét meghatározó elemek gyűjteménye, amely lényegében építészeti szemléletformáló célt szolgál, egyben megalapozza a majdani településképi rendeletet.

A kézikönyv különféle ajánlásokat fog tartalmazni, bemutatja az építészeti, tájképi szempontból jó és követendő példákat, ezáltal védi az értékeket. Mivel minden településen más-más tartozik az érték kategóriájába, ezért – a fő szempontokat  leszámítva – községenként egyedinek mondható gyűjtemények állnak majd össze.

Kiss Gábor kihangsúlyozta: nem építési szabályzatokat fog tartalmazni az arculati kézikönyv, hiszen azoknak megvan a maguk helye. Sokkal inkább arra helyezi a hangsúlyt, milyen, a közösség által általánosan elfogadott és követésre érdemes minták szerint kell a jövőben formálni a település arculatát. Beleérte a lakóépületeket, a közterületeket, az utcákat és a tereket – mindazt, amit együttesen települési arculatnak nevezhetünk.

A felsőcsatári kézikönyv az előzetes tájékoztatási szakaszban van. Várhatóan szeptemberben újabb fórumot hirdet majd az önkormányzat, ahol további egyeztetések várhatók.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!