Aktuális

Álomból valóság lett a 21. századi iskola Felsőcsatáron

2017. szeptember 1.

A csütörtöki tanévnyitó keretében, ünnepi külsőségek közepette avatták fel a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola felújított és korszerűsített épületeit. Köszöntötték a tizenhárom elsőst is, akik – társaikkal együtt – immár 21. századi körülmények között tanulhatnak.

Nem a megszokott helyszínen, az intézmény főépületénél, hanem az ötven éve épített, a köznyelvben kis iskolaként emlegetett épület udvarán tartotta ünnepélyes tanévnyitóját csütörtökön a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola. A helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis bár mindkét épület energetikai korszerűsítése megtörtént a nyáron, a nagyobb volumenű, egyben látványosabb átalakulások, fejlesztések a kis iskolánál történtek.

Erről itt olvashat részleteket.

Szegleti Veronika igazgató köszöntötte a meghívott vendégeket, a diákságot, a szülőket, a hozzátartozókat, valamint a helybeli és a környékbeli településekről érkezett érdeklődőket.

Utána Kratochvill Attila polgármester (maga is pedagógus) folytatta a köszöntések sorát. Beszédében emlékeztetett rá, hogy a helyi képviselő-testület két éve döntött a TOP-pályázatra történő jelentkezésről. Két pályázatot adtak be: az egyik Alsócsatár településrész csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldását célozta, míg a másik az iskolakorszerűsítést irányozta elő. Az utóbbi járt sikerrel, pedig az első is nagyon fontos lett volna – tette hozzá a faluvezető.

Aztán a Vas Megyei Önkormányzat konzorciumi partnerségével megkezdődött a munka előkészítése. Végül 96 millió 735 ezer forintot nyertek a pályázaton, ezt használták fel a különböző munkálatokra. (Hogy pontosan mire, az ebből a korábbi bejegyzésünkből kiderül.)

A polgármester köszönetet mondott a kivitelező KG Invest 2008 Kft.-nek, a Rácz Duo 2020 Kft.-nek, a Komáromi Kft.-nek, valamint Tóth Krisztián szombathelyi és Vörös Tamás nardai vállalkozónak, akik ugyancsak részt vettek a munkálatokban. Köszönettel illette a szombathelyi tankerületet is, ugyanis 20 millió forint onnan érkezett az épületek belső felújítására. És még nincs vége – folytatta. A környékbeli öt község, Pornóapáti, Horvátlövő, Vaskeresztes, Narda és Felsőcsatár települési, illetve nemzetiségi önkormányzatai 2 millió forintot adtak össze tárgyi eszközök, felszerelések és berendezések vásárlására. A felsőcsatári önkormányzat pedig külön is jelentős összeget teremtett elő a tető felújítására, hogy az alkalmas legyen a napelemek fogadására. És végül megköszönte mindenkinek a munkáját, aki bármilyen módon hozzájárult a korszerűsítés sikeréhez. Zárásként örömét fejezte ki, hogy végre 21. századi technikával és körülményekkel egy igényesebb környezetben tanulhatnak a gyerekek.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő horvátul, németül és magyarul köszöntötte a jelenlévőket – ahogy egyébként az intézmény jellegéből fakadóan az iskola tanulói is ugyanezen a három nyelven adtak elő verseket. Hende Csaba visszaemlékezéssel kezdte ünnepi beszédét. Az egy évvel korábbi tanévnyitón elhangzottakat idézte fel, amikor úgy fogalmazott: reményt lát arra, hogy pályázati pénzből, mintegy százmillió forintból rövidesen megvalósuljon az iskola mindkét épületének energetikai, illetve fűtéskorszerűsítése. (A tavalyi tanévnyitón elhangzottakat ide kattintva újra felidézheti.)

Nos, az álomból valóság lett, az összefogás meghozta az eredményt, ami mindenki számára látható. “Lám, a polgári kormány nem kutyawellnessre, szökőkutakra és más haszontalan dolgokra költi az állampolgárok adóforintjait, mint tették azt a balliberális kormányok, hanem értelmes célok mentén olyan fejlesztéseket támogat, mint ami például itt, Felsőcsatáron megvalósult” – fogalmazott a képviselő. Ezután sorolta a kormányzat különböző intézkedéseit a tankönyvek ingyenessé tételétől kezdve a gyermeküdültetésen és a pedagógusbérek emelésén át az étkezési támogatásokig, amelyek mind-mind azt bizonyítják, hogy az ország vezetői elkötelezettek az oktatás, az oktatásban érintettek, valamint a családok támogatása iránt. Többször hangsúlyozta azonban az egyén felelősségét saját sorsa alakításában, valamint kiemelte az összefogás erejét, ami szerinte nagyon jellemző a Pinka mentén élő emberekre: horvátokra, németekre és magyarokra egyaránt. Végezetül azt kívánta a diákoknak, elsősorban is az elsősöknek, hogy érezzék jól magukat a megújult épületekben, legyen számukra az iskola valóban a tudás otthona, ahonnan majdan kikerülve a hazájukért felelősen gondolkodó és cselekvő felnőttekké váljanak.

További köszöntők is elhangzottak az ünnepségen. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója és Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke is meleg szavakkal gratulált a fejlesztésekhez. Áldást mondott a megújult épületre és a benne tanulókra, dolgozókra Inzsöl Richárd káplán.

A tanévnyitó keretében személyre szóló emléklap átadásával fogadta az iskola diákjaivá a tizenhárom elsőst Szegleti Veronika intézményvezető.

Az ünnepség a nemzeti színű szalag átvágásával zárult, ezzel hivatalosan is megnyílt az út a korszerűsített épületbe, amit a gyerekek birtokba is vettek.

A tanévnyitón készült képek galériáját itt tudja megtekinteni.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!