Aktuális

Felújítják Felsőcsatár legrégebbi köztéri szobrát

2017. szeptember 15.

Restaurálják Felsőcsatár legrégebbi köztéri alkotását, a Fájdalmas Krisztus-szobrot. A felújítás várhatóan tavaszra készül el. Időközben hozzáláttak a szoborfülke helyreállításához is.

Felsőcsatár legrégebbi, egyes adatok szerint 1720-ban, de mindenképpen az 1710-11-ben pusztító pestisjárvány után készített köztéri alkotása a Fájdalmas Krisztus-szobor, ami az alsócsatári falurészen, az Arany János utca elején található. Készítője sajnos nem ismert.

Orbán Róbert 2013. februárjában közölt leírást a szoborról a szoborkereso.hu oldalon, a fenti fotót is onnan kölcsönöztük. Eszerint “Alsócsatárt és Felsőcsatárt 1933-ban egyesítették Felsőcsatár néven. A Fájdalmas Krisztus-szobor az egykori Alsócsatár területén, a falu északi végén, a Narda felé vezető út mellett áll. A szobrot minden bizonnyal az 1710-11-es pestisjárvány után néhány évvel állították, hogy ne engedjék be a járványt a faluba. A szobor helyét megjelölték az 1857-ben készült kataszteri térképen is. Az alkotás eredetileg más posztamensen állhatott. A szép barokk szobor nem szerepel a műemlékjegyzékben.”

A korábban a szoborfülke tetején álló, az időjárás nyomán erősen megrongálódott szobor felújítását az egyházközség kezdeményezte, a restaurálást Sejber Mihály vasvári szobrász végzi. Időközben helyi iparosok hozzáfogtak a szoborfülke megerősítéséhez, a tetőzet cseréjéhez és a falak hibáinak a kijavításához. Ehhez fel is állványozták az építményt.

A restaurált szobrot várhatóan a tavasszal fogják majd visszaállítani a helyére.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!