Aktuális

Az idén is kapnak tűzifát a rászoruló felsőcsatári családok

2017. október 12.

Több mint kétezer-kétszáz önkormányzat, köztük a felsőcsatári is kap központi támogatást, miután sikerrel szerepelt a Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tüzelőanyag-pályázaton. Felsőcsatárra 480 ezer forint érkezik a rászoruló családok támogatására.

Forintra csaknem ugyanakkora támogatási összeghez jut az idén a felsőcsatári önkormányzat a szociális tűzifa vásárlására meghirdetett belügyminisztériumi pályázaton, mint tavaly. Egy évvel ezelőtt 497 ezer 840 forint vissza nem térítendő egyszeri támogatás érkezett a település számlájára, az idén megítélt összeg pedig 480 ezer 60 forint.

A tavaly átutalt összegből az önkormányzat 28 köbméter kemény lombos tűzifát tudott vásárolni, ezt a mennyiséget további 22 köbméterrel egészítették ki a település saját költségvetéséből. Így a faluban összesen 32 lakos, illetve család részesült a támogatásból. A képviselő-testület a beérkezett igények alapján, rászorultsági alapon döntött arról, hogy kinek-kinek mekkora mennyiséget juttat. 1-3 köbméter között kaptak az érintettek.

A Belügyminisztérium által készített összefoglalóból kiderül: az idén valamivel kevesebb pályázat érkezett, mint tavaly, összesen 2255 önkormányzat pályázott, az igényelt támogatás pedig 6,1 milliárd forint volt. Kemény lombos tűzifa vásárlására 2023 önkormányzat nyert el támogatást 3,5 milliárd forint értékben, lágy lombos tűzifa vásárlására pedig 32 önkormányzat 76 millió forintot. A nyertes önkormányzatoknak a tűzifát a kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól kell megvásárolniuk.

A pénz hamarosan megérkezik az önkormányzatok számlájára – ígéri a Belügyminisztérium, így a helyhatóságoknak a tél beállta előtt lehetőségük lesz a tűzifa megvásárlására és kiszállítására. Közben arról jelentek meg sajtóhírek, hogy mostanra jelentősen megdrágult a tűzifa, aminek a hozzáértők szerint a hiány lehet az oka.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!