Aktuális

A hagyományápolás nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása

2017. október 27.

Tíz éve alakult meg Felsőcsatáron a Rozmaring énekkar és a HKD Četarci tánccsoport. A jubileumot népes közönség előtt ünnepelték meg a kultúrházban bemutatott nagy sikerű gálaműsorral.

Az alábbiakban Pezenhoffer Antalnénak, a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökének az ünnepségről készült beszámolóját közöljük:

Nagy örömmel számolok be énekkarunk és tánccsoportunk tíz éves jubileumáról. Méltó megünneplése volt ez a szombati program annak a tíz éves munkának, amit a két kulturális csoport maga mögött tudhat.

A délután 3 órakor kezdődő horvát nyelvű hálaadó szentmisét Štefan Vukić püspöki helynök mutatta be. Rokoni szálakkal kötődik Felsőcsatárhoz,  szentbeszédét két nyelven hallgathattuk. A felhangzó „Zdrava diva“ (magyarul: Üdvözlégy, Szűzanya!) mindig megható befejezése egy horvát misének. Énekszóval vonultunk a kultúrházba. A házat megtöltötték a fellépő csoportok, a meghívott vendégek és az érdeklődő közönség.

Sallérné Polyák Anna köszöntötte a megjelenteket, kiemelten a Budapesti Horvát Nagykövetséget képviselő Maja Rosenzweig Bajićot, továbbá Gugán Jánost, az Országos Horvát Önkormányzat elnökét, Koloszár Istvánt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Horvát Önkormányzat elnökét (akinek a táncosaink az első koreográfiákat köszönhetik). Üdvözölte a környező horvát falvak nemzetiségi elnökeit, településünk polgármesterét és jegyzőjét.

Ezután jómagam rövid bevezetővel megnyitottam a rendezvényt, megemlítve néhai Sallér József érdemeit, aki nélkül ma nem ünnepelhetnénk. Helyettesemmel, Cseri Tivadarral együtt mécsest gyújtottunk az ő, és három elhunyt kórustagunk emlékére, néma felállással emlékeztünk rájuk.

A folklórműsor első fellépői a legkisebbek, a helyi iskola táncosai voltak. A remek  összeállítás Pezenhoffer Vera pedagógus munkája. Őket követte a szombathelyi „Gyurgyice“ Vegyeskar, amely énekkarunk meghívására jött el, vezetőjük Fasching Zsuzsanna. Utána diavetítéssel idéztük fel mindkét jubiláns csoport történetét képekben, vezetőik kísérő szövegével. Majd a Rozmaring énekkar első blokkjában régi csatári énekeket hallhattunk, táncosaink pedig vadonatúj népviseletben adták elő a Bunyevác koreográfiát. A gyönyörű ruhákat a horvát önkormányzat készíttette Horvátországban. Ismét a kórus következett hangulatos dalmát dalcsokorral, amit a közönség vastapssal köszönt meg. Ugyanúgy vastaps kísérte a táncosok „Četarski Fašnjak“(csatári farsang) című műsorát, a közönség együtt énekelte a táncosokkal a jól ismert dalokat. A színpadon végül felhangzott a rendezvény címadó dala, a „Gizdav sam, da sam hrvat” (büszke vagyok, hogy horvát vagyok), együtt énekelték az ünnepeltek.

Hende Csaba miniszter úr, országgyűlési képviselőnk köszöntő szavai után az ajándékok átadásának sora következett. A települési önkormányzat nevében Kratochvill Attila polgármester és Horváth Eszter jegyző emléklapot adott át a jubiláns csoportoknak. Majd két gyönyörű torta-költemény érkezett a színpadra. A helyi Pataki Cukrászat remekei nem csak szépek, hanem finomak is voltak, de ezeket csak a bőséges, finom vacsora után – amit a Pezi Fogadó készített nekünk – kóstoltuk meg.

A vacsora alatt már szólt a jó kis horvát muzsika, amit az anyaországból érkezett „Sad ili nikad” nevű zenekartól egészen hajnali 3-ig élvezhettünk, rophattuk a kólót.

Emlékezetes, szép program volt, reményt adva arra, hogy nem vész el az évszázadokig megőrzött szép anyanyelvünk, kultúránk, hagyományaink. Sallérné Ancsa idézte Morus Tamás szavait: „A hagyományápolás nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”.

Adjuk hát tovább utódainknak ezt a lángot!

Az ünnepségről készült képgalériát itt lehet megtekinteni.

Ez pedig a horvát nyelvű köszöntő:

Poštovani gosti!

U ime Hrvatske Samouprave i u svoje ime lipo pozdravljam naše pozvane goste, i naše grupe, koje danas svečuju  deset godišnji jubilej. Deset lit nije jako puno…ali mi moremo bit gizdavi na to. U četaru na žalost pero nisu bile vakove kulturne grupe. Velika fala Jožiju Salleru, ki je iz njegovom ženom, Anom napravil ovu veliku ideju. Fala Bogu, onda smo imali veliki broj mladine i šikane divojke i dičake, ki su hudo naučili koreografije. Koreografije, ke je napravil Štefan Kolosar iz Unde. Zafalimo i njemu! Naši tancoši su dali ednu jako dobru peldu. Ja mislin, da je kasnije vako bilo malo laglje osnovat  jačkarni zbor.

Lipa fala za vaše dilo, da svi dajete svoje slobodno vrime. Željim vam sve dobro, čuda moči, i puno zdravlja, da za pet lit budemo mogli skupa svečevat Vaš petnajsti jubilej.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!