Aktuális

Házhoz mentek a szakmák az iskolában a pályaorientációs napon

2017. november 28.

Pályaorientációs napot tartottak a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola diákjainak. Ezen alkalomból számos szakma képviselői tartottak élménybeszámolót, illetve tájékoztatót saját szakterületük leglényegesebb ismérveiről.

A tanulók közelebbről is megismerhették, mivel foglalkozik nap mint nap például az orvos, az egészségügyi dolgozó, a festő, a pedagógus, a borász, a fényképész, a pilóta, az építész, a környezetvédelmi szakember, az erdész, a virágkötő vagy éppen a rendőr. Az adott szakma művelői élményszerű előadásban, több esetben képekkel és különböző, a szakmájukra jellemző eszközök bemutatásával hívták fel a gyermekek figyelmét a különböző hivatásokra. Napjainkban ennek azért is van különös jelentősége, mert a szülők jelentős része még mindig a gimnáziumi képzést helyezi előtérbe, amikor a gyermeke pályaválasztásáról van szó. Kevesen mennek szakiskolába, holott rengeteg szakmában óriási a munkaerő-hiány. Nem véletlen, hogy az általános iskolásoknak egyre több olyan programot szerveznek, amikor mintegy kinyitják a világot a gyermekek előtt, megmutatva nekik, milyen sok lehetőség áll előttük.

A felsőcsatári iskola 6-7-8. osztályosainak erre a tájékozódásra volt alkalmuk októberben is, amikor részt vettek Szombathelyen a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Pályaorientációs Show és Állásbörze elnevezésű rendezvényén. Ott a gyakorlatban lehetett kipróbálni, milyen is egy szakma, mi vár arra, aki azt választja. Összesen 42 szakmával ismerkedhettek meg a résztvevők, akik bepillantást nyertek a többi között a kárpitos, a mezőgazdasági gépész, a parképítő, a lovász, a cukrász, a fodrász, az asztalos, a bolti eladó, a földmérő és a fogtechnikus tevékenységébe. Emellett feltérképezhették, hogy milyen szakemberekre tartanak igényt a régió nagyvállalatai, vállalkozásai.

Az iskolában megrendezett pályaorientációs napon egyébként rövid beszélgetések követték a szakmabemutatókat az osztályfőnökökkel. A nap zárásaként pedig a tudatos világháló használattal ismertették meg a pedagógusok a tanulókat, hogy könnyebben eligazodjanak a szakmákról gyűjthető információhalomban.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!