Aktuális

A horvát nemzetiségi önkormányzat beszámolója az idei munkáról

2017. november 29.

Beszámolót tartott a felsőcsatári horvát nemzetiségi önkormányzat a testület idei munkájáról a legutóbbi közmeghallgatáson. A beszámolót Pezenhoffer Antalné, az önkormányzat elnöke ismertette a hallgatósággal.

Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a beszámolót:

Dobar večer, se Vas jako lipo pozdravljam!

Három képviselővel működő önkormányzatunk tevékenységének elsődleges célja: horvát nyelvünk, hagyományaink, gazdag kulturális örökségünk megőrzése, ápolása. Ezt leginkább a mi szép falunkban működő – az előbb említett feladatokat magáénak érző – civil szervezetek tudják megvalósítani. Ezért fontosnak tartjuk az immár tíz éve működő tánccsoport, énekkar (és reményeink szerint a tamburazenekar) segítését az ehhez szükséges anyagiak biztosításával, fellépéseik, rendezvényeik támogatásával.

Megpróbálom  összefoglalni az idei történéseket, eseményeket, kiadásokat.

Nagy örömünkre tavaly megyei érték lett az egyik – talán a legszebb – hagyományunk, a farsangi rozmaringszedés, elsőként a horvát helyi értékek közül. A rozmaringszedés hagyományát, amit fiataljaink évtizedeken át hűen megőriztek, mi is támogatjuk minden évben, mert a kísérő zenészek, a zenekar költségét nem tudják önállóan előteremteni.

Táncosaink repertoárjában szerepel egy szép bunyevác koreográfia, az ehhez illő gyönyörű népviseletet megrendeltük a horvátországi készítőnél. A jubileumi rendezvényen már ebben táncoltak a fiataljaink, 400 ezer forintot utaltunk át érte.

Márciusban meghívásunkra eljöttek a pinkovaci amatőr színjátszók. Nagy sikerrel adtak elő egy szórakoztató vígjátékot (természetesen horvátul), nagy örömünkre szép számú közönség előtt. Az előadás után megvendégeltük a színjátszókat, ők még az utazás költségét sem kérték, illetve nem fogadták el az önkéntes adományokat tartalmazó dobozt.

Áprilisban a horvátlövői templom adott otthont a már tizedik alkalommal megtartott kórustalálkozónak. Plébániánk minden falujában működik énekkar, így három nyelven énekel a hat kórus. Legközelebb Vaskeresztesen folytatódik ez a szép hagyomány.

Május elsején többen részt vettünk az évi rendszerességgel megtartott egyházmegyei zarándoklaton. Esztergomba mentünk, az autóbusz költségéhez a horvát önkormányzat hozzájárult.

Májusban, 21-én az énekkar a hegyi vigasságok című rendezvényen is énekelt. A környékbeli falvakkal számolva így három nyelven csendültek fel a vidám dalok.

A tagok többsége az ezt követő hétfőn a kápolnában is ott volt, a szép horvát nyelvű szentmisét a  kópházai plébános mutatta be. Hasonlóan Tamás atyához és Richárd atyához, ő is megtanulta a mi szép horvát nyelvünket, csak a szentbeszéd hangzott magyarul.

A már szintén hagyományosnak mondható lovas hűségtúrán is ott volt az énekkar, a koszorúzás helyén énekeltek, bár az esős idő miatt a fúvósok és a lovasok nem érkeztek meg.

Június 24-én tánccsoportunk Szentendrén szerepelt nagy sikerrel.

Azoknak, akik  egész évben lelkesen részt vesznek a horvát rendezvényeken, segítik ezek sikerét, eddig minden évben szerveztünk egy kirándulást Horvátországba. Idén úgy döntöttünk, hogy mivel Magyarországon is vannak horvátok lakta vidékek, hagyományos rendezvények, ezekből választunk. Így találtunk rá a mohácsi sokác babfőző fesztiválra, amit augusztus első hétvégéjén tartanak az ottani horvátok. Nagy hőségben főttek a babfőző fazekakban a finomabbnál finomabb ételek. Csak estére enyhült a meleg, sokáig élveztük a kitűnő tamburamuzsikát. Másnap a mohácsi csata színhelyét, a szépen kiépített emlékhelyet látogattuk meg, majd Bajára, a szintén horvátok lakta bunyevác városba vitt az utunk. Az ilyen közös utak buszköltségét az önkormányzat magára vállalja.

Az augusztusi sportnapon, a főzőversenyen is részt vettek civil szervezeteink tagjai.

Az augusztus végi mariazelli horvát zarándoklat résztvevőinek is térítettük az utazás költségét.

Idén fiataljaink újra megszervezték a hagyományos  szüreti felvonulást. Korábban is remek felvonulást, ötletes jelmezeket láttunk, de az idei talán még az eddigieknél is látványosabb volt!

Szeptemberben táncosaink és az énekkar a horvátországi Budasevoba kapott meghívást, viszonozva a mi tavalyi, májusi meghívásunkat. Megkoszorúztuk  a honvédő háborús emlékművet és részt vettünk a folklórműsorban.

Az idei év legjelentősebb programja a szokásos horvát nap keretében megtartott 10 éves jubileum volt október 21-én. A tánccsoport és a Rozmaring énekkar 2007 óta működik, a kerek évfordulót szerettük volna méltón megünnepelni. Tehettük ezt azért is, mert pályázati úton a horvát nagykövetségtől és a Vas megyei horvát önkormányzattól is kaptunk anyagi támogatást. Ebből finanszíroztuk a bálon muzsikáló horvát zenekart és a műsort követő vacsorát. Itt köszönöm meg mindazoknak a kedvességét, akik süteménnyel, pogácsával járultak hozzá ennek sikeréhez. A templomi szentmise után a jubilánsok a kultúrházban nagyon szép műsort adtak, előtte az iskola táncosai szerepeltek, azt sugallva, hogy lesz utánpótlása a csoportoknak. Ezen a ponton meg kell jegyeznem a falu lakóinak érdektelenségét. A szereplőkön és a családtagokon kívül alig láttunk másokat, az esti bált is nagyon sokan kihagyták. Sokszor hallom, hogy ebben a faluban nem történik semmi. Amikor megszervezünk egy ilyen színvonalas rendezvényt, ráadásul vasárnap, akkor az ember joggal számítana nagyobb részvételre!

Az óvoda november 10-én tartotta meg Szent Márton-napi lampionos felvonulását, erre az énekkart minden évben meghívják. Az óvodásokkal és szüleikkel együtt énekelve vonulunk végig a templomig és vissza. Itt jegyzem meg, hogy pár ház kivételével, ahol kis mécsesek is égtek az ablakpárkányon vagy a kerítésen, szinte egy lélek sem volt a kapukban vagy az ablakokban… Ne legyünk ennyire közömbösek!

A kórus december 3-án Szombathelyen énekel a megyei horvát adventi koncerten. Itthon pedig 17-én, advent 3. vasárnapján a délutáni szentmise előtt mutatja be adventi műsorát. Erre meghívtuk az iskola kórusát, a horvátlövői és a szombathelyi „Szent Cecília” kórust. Mise után egy kis teára, forralt borra, süteményre hívjuk a hallgatóságot és a szereplőket.

Múlt vasárnap a szombathelyi Croatica Teke Klub meghívására két csapatunk is részt vett 4-4 fővel a Horvát teke kupán, ahol férfi csapatunk (Biroczki Zoltán, Kállai Csaba , Kállai Ákos és Sej Róbert) erős mezőnyben a 2. helyen végzett. Lánycsapatunk (Bencsics Szilvia, Glavanits Viktória, Horváth Szandra és Egerszegi Melinda) pedig 3. helyezett lett. Köszönjük, hogy képviselték Felsőcsatárt, a csatári horvátságot!

Tavaly télen megkezdtük a horvát táncház programot, kólótudásunkat Pezenhoffer Vera segítségével próbáltuk megszerezni. Megpróbáljuk idén is folytatni, a honlapon majd tudatjuk az érdeklődőkkel a lehetőséget.

Pénzügyeinkről is szeretnénk beszámolni, igyekszünk mindig jó célra használni a kapott központi támogatást. Ennek mértéke nagyban függ az előző évben végzett munkától, ezért is hívják feladatalapú támogatásnak. Ehhez nagyban hozzájárul jegyző asszonyunk munkája, aki minden döntésünket határozatba foglalja, ezek alapján pontoznak bennünket. Tavalyi tevékenységünk alapján másfél millió forintot kaptunk. Két pályázatot nyújtottunk be, ezekre 300-300 ezer forintot kaptunk. Takarékos évet zárunk, mert tartalékolni kell a januári horvát bálra. 2012 után ismét rajtunk a sor, hogy megrendezzük Szombathelyen a hagyományos bálunkat. Január 27-én kell megmutatnunk, hogy egy ilyen kis horvát falu is képes az összefogásra. A nagy önkormányzattal közösen ismét a sportházban rendezzük meg a bált. Ezúton is kérünk mindenkit, hogy minél többen vegyünk részt a bálon, és gyűjtsünk szponzorokat a tombolához.

Előfizetjük a Hrvatski Glasnik (Horvát Hírmondó) című hetilapot. A Horvát Kalendáriumból is 20 darabot osztottunk szét.

A helyi óvodát, iskolát is igyekszünk anyagilag is támogatni. A kis iskola renoválását követően a belső berendezéshez (függöny és karnis, fogasok, szekrénykék) mi is hozzájárultunk.

Hamarosan elkészül az úgynevezett falufilm, szép környezetünket, hagyományainkat, nemzetiségi csoportjainkat megörökítő felvételekkel. Kis színes füzetet jelentettünk meg farsangi szép hagyományunkról, a rozmaringszedésről. Színes képeslapot csináltattunk Felsőcsatárról, amit a horvát nap meghívójaként is felhasználtunk.

Igény esetén indítunk horvát nyelvtanfolyamot is itt, a kultúrházban. Fontos lenne, mivel otthon, a családban és egymás között egyre kevesebben beszélik horvát nyelvünket. Bízom benne, végre zavartalanul tudjuk fogni a horvát tévé adásait. A tanfolyam ezért is jó lenne, hiszen gradistyei nyelvjárásunk mellett az irodalmi nyelvismeret is hangsúlyt kaphatna. Szomorú tény, hogy az idei tanévre nem írattak be horvátra egyetlen gyermeket sem. Német nyelvet bárhol, bármikor tanulhatnak, horvátot legegyszerűbben csak itt és most.

Hagyományaink, gazdag kultúránk megőrzése, ápolása, nemzedékről nemzedékre történő átörökítése mindannyiunk feladata. Vegyenek részt minél többen a civil szervezetek, egyesületek munkájában, legyenek ott a rendezvényeken, hogy elmondhassuk, Felsőcsatáron van közösség, van pezsgő közösségi élet.  A horvát önkormányzat ebben partner, ígérem, hogy továbbra is támogatni fogjuk mindezeket. Várjuk ehhez kapcsolódó ötleteiket, javaslataikat.

Pezenhoffer Antalné

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!