Aktuális

Mobil poszterkiállítás a gradistyei horvát falvakról

2018. január 8.

Rövid ideig, mindössze két napig volt látható decemberben a felsőcsatári kultúrházban a gradistyei horvát falvakról készült legújabb mobil poszterkiállítás. A szépkorúak köszöntésén és a másnapi iskolai nemzetiségi napon így is sokan látták az összeállítást.

Új, az érintett városok és falvak, köztük Felsőcsatár rövid történetét és jelenét feldolgozó szövegekből és képekből összeállított mobil poszterkiállítás készült nemrég a gradistyei horvátok lakta településekről. A rendkívül könnyen mozgatható, pár perc alatt össze- és szétszerelhető fém hordozókra kifeszített nagy méretű poszterek elkészítését anyagilag a többi között az országos, valamint a vasi és a Győr-Moson-Sopron megyei horvát önkormányzat támogatta. A településekről szóló írásokat dr. Horváth Sándor készítette, a fényképes illusztrációkat pedig Horváth Tímea újságíró bocsátotta a készítők rendelkezésére.

A kiállítási anyag a december 10-ei idősek napi rendezvényen, illetve az azt követő hétfőn volt látható a felsőcsatári kultúrházban. Akkor tartották ugyanis a nemzetiségek napját a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában. A diákok tanári vezetéssel nézték meg a posztereket.

Ezen a napon egyébként  – ahogy az iskola honlapja írja – a Magyarországon élő horvát és német nyelvjárásokkal, az itt élő nemzetiségek hagyományaival, illetve népviseleteikkel ismerkedhettek meg tanulók. A felső tagozatos diákok már a megelőző hetekben elkezdték a kutató munkát, majd a gyűjtött ismereteket a nyelvi órákon dolgozták fel. A gyerekek csoportokban prezentációkat készítettek a Magyarországon élő horvát és német népcsoportok lakóhelyéről és népviseleteiről. A kicsik felpróbálhatták a különféle népviseleteket, megtanulták azok elnevezését mindkét nemzetiség nyelvén, majd le is rajzolták a nekik legjobban tetszőt.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!