Aktuális

Hamarosan megérkezik Felsőcsatárra a szupergyors internet

2018. január 23.

Árokásó munkagépek dolgoznak hétfő óta a település északi határában, optikai kábelt fektetnek a munkások Narda és Felsőcsatár között. A beruházásnak köszönhetően akár már az idén megérkezhet Felsőcsatárra a szupergyors internet.

Torony határában tűntek fel először tavaly decemberben az árokásó és kábelfektető munkagépek és munkások, majd pár héttel később már Nardánál jártak, most pedig ideértek Felsőcsatárra. Kratochvill Attila polgármester arról tájékoztatott, hogy egy uniós projekt keretében optikai kábeleket fektetnek, amik lehetővé teszik, hogy a szolgáltató belátható időn belül szupergyors, 100 Mbps sebességű internet elérést kínáljon a település lakosságának.

A cél, hogy 2020-ig minden magyar háztartás a legkorszerűbb, úgynevezett FTTH technológia segítségével érje el a világhálót. Az FTTH rövidítés a felhasználói végpontig kiépített fényvezetős hálózatot takarja. Az optikai kábel várható élettartamát ma 30 évre vagy annál is hosszabb időszakra teszik – a kábel maga csak műanyag és üveg, ami rendkívül lassan avul. A földbe fektetett fényvezető szál átviteli kapacitása mai tudásunk szerint korlátlan, tehát a sávszélesség növelése mindössze az adott összeköttetés végein lévő eszközöktől függ. A mai FTTH eszközökkel 100 Mbps vagy akár 1 Gbps is elérhető az előfizetőknél.

További előny, hogy ennek a rendszernek a segítségével a vezetékes telefon, a televízió és az internet egyaránt használható. A polgármester úgy tudja, hogy a községben meglévő telefonközpontig földkábelen, a településen belül pedig légkábelen történik majd meg az összeköttetés. További jó hír, hogy a kábelhálózatot a szőlőhegyen is kiépítik. A tájékoztatás szerint idén őszig minden felsőcsatári házhoz eljuttatják a csatlakozást, a továbbiakról azonban egyelőre nem lehet tudni.

A körzethálózat kiépítésére a Magyar Telekom Nyrt. nyert el támogatást, a kivitelezést a Vasi Full-Táv Tervezési-Kivitelezési és Kereskedelmi Kft. végzi.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!