Aktuális

Tudta? Százával találni Rozmaring utcaneveket az országban

2018. február 2.

A rozmaring mára Felsőcsatár jelképévé vált, nem véletlen, hogy az énekkar mellett egykor utcát is elneveztek a faluban erről az eredetileg Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén honos gyógy- és fűszernövényről, amely – mint kiderült – másfelé is népszerű utcanévadó az országban.

Ha beütjük a rozmaring nevet az utcakeresőbe, rögtön azt látjuk, hogy Szombathelyen is találunk ilyen utcát, ami a Jáki útra merőlegesen helyezkedik el. Vas megyében nem talált több ilyen utcát a kereső.

Nem úgy az ország más részein. Sorolunk néhány nagyobb várost, megyeszékhelyet, ahol szintén van ilyen utca: Győr, Nyíregyháza, Szolnok, Kecskemét, Nagykanizsa, Komárom. A fővárosban a XI. kerületben találtunk Rozmaring utcát.

Természetesen sok kisebb városban, faluban is szívesen “rozmaringolnak”, már ami az utcaneveket illeti. Például Pápán, Lentiben, Nagykovácsiban, Velencén, Solymáron, Szegváron, Jászárokszálláson és Ibrányban.

Pomázon, ebben a Pest megyei városban egyébként a Gyömbér, a Tárkony, az Ánizs, a Menta és a Majoránna utcák között kell keresni a Rozmaring utcát. Mindez jól mutatja, hogy a fenti – és még vagy száz – hazai településen nem ugyanabból az indíttatásból neveztek el utcát a rozmaringról, mint Felsőcsatáron. És nagy valószínűséggel egyik, Rozmaring utcás településen sem élnek horvátok nagy számban.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!