Aktuális

A felsőcsatári táncosok is fellépnek a mohácsi busójáráson

2018. február 9.

Elfogadva a mohácsiak meghívását, a felsőcsatári HKD Četarci tánccsoport is fellép szombaton a tömegeket vonzó busójáráson. A fiatalok három alkalommal mutatják be a műsorukat a szabadtéri színpadokon.

A felsőcsatári táncosok is bemutatkoznak szombaton a mohácsi busófesztiválon. A HKD Četarci tánccsoport három alkalommal lép színpadra. Délután fél 1-kor a Deák téri szabadtéri színpadon, míg 1, illetve 3 órakor a Széchenyi téri nagyszínpadon táncolnak a közönségnek.

A mohácsi busójárás programsorozata egyébként már 8-án, csütörtökön megkezdődött, és 13-án, húshagyó kedden fejeződik be. Számtalan látványos és közönségcsalogató műsorszámot is beiktattak a hosszú programba, köztük a felsőcsatáriak háromszori bemutatóját.

A részletes programot itt lehet elolvasni.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyó kedd estéjéig tartott a mulatság. A farsang utolsó csütörtökén a gyermekek öltöznek maskarába.
A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival.

Aki többet szeretne tudni, ide kattintson!

A felsőcsatáriak egyébként tavaly augusztus elején két napos autóbuszos kirándulást tettek Mohácsra, az ottani horvátokhoz. Az akkori kirándulásról szóló beszámolót és a képgalériát itt lehet megnézni.

 

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!