Aktuális

Hende Csaba együtt rozmaringolt a felsőcsatári fiatalokkal

2018. február 13.

Dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, a térség parlamenti képviselője is részt vett a felsőcsatári fiatalok mai rozmaringolásán. A három napig tartó farsang végi mulatság húshagyó kedden éjfélkor a rozmaringbállal zárul.

Vasárnap hangulatos tamburás esttel vette kezdetét Felsőcsatáron az idei rozmaringszedés, ez a mintegy háromszáz éves, horvát gyökerekből táplálkozó népszokás, ami két évvel ezelőtt kitüntető helyet kapott a Vas Megyei Értéktárban is.

Hétfőn a hegyi pincéket látogatták sorra a fiatalok, húshagyó kedden pedig a lányos házaknál vendégeskedtek.

A legények délben indultak el a Pezi Fogadótól, hogy horvát és magyar dalokat énekelve, táncolva, összekapaszkodva járják végig a település utcáit, közben pedig rozmaringot és színes virágdíszeket gyűjtsenek a kalapjukra a lányos házaknál.

Dr. Hende Csaba már az utcai körtáncba bekapcsolódott, aztán együtt köszöntötte a házigazdákat a Tieber családnál. Itt sem maradt el a nótázás és a tánc, miközben Vivien gondoskodott arról, hogy minden legény kalapján legyen virágdísz. A vendéglátók természetesen itallal és étellel kínálták a rozmaringolókat, akiket nem is nagyon kellett buzdítani a fogyasztásra. Jó másfél órás vendégeskedés után aztán tovább álltak, hogy újabb felsőcsatáriakat táncoltassanak meg az utcán, majd a következő lányos házban folytassák a mulatozást.

Ami ezzel nem ért véget, hiszen hátra volt még az esti rozmaringbál, aminek – akárcsak a tamburás estnek -, szintén a Pezi Fogadó a helyszíne. Persze csak éjfélig tarthat a bál, hiszen nulla órakor, hamvazószerdával megkezdődik a szigorú böjti időszak.

A keddi rozmaringolásról készült képgalériát itt lehet megnézni.

Fotó: Kopácsi Anita

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!