Aktuális

Még egyszer – képgalériával – a megyei horvát bálról

2018. február 21.

A felsőcsatári horvát nemzetiségi és a települési önkormányzat együtt rendezte meg az idén a megyei horvát bált, amiről már többször beszámoltunk. Most Pezenhoffer Antalné írását közöljük, a galériában pedig Horváth Krisztina képei láthatók.

Sikeres bált rendezett Felsőcsatár a Sportházban

Már bőven benne járunk a nagyböjti időben, rövid volt az idei farsang. Utoljára hat évvel ezelőtt, 2012-ben rendezte Felsőcsatár Települési Önkormányzata és Horvát Nemzetiségi Önkormányzata a hagyományos megyei horvát bált Szombathelyen. Január 27-ére sikerült egyeztetni a három zenekarral és az Agora – Művelődési és Sportházzal. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján döntöttünk a korábbi helyszín mellett, bár elég magas a bérleti díja, de elkerülhető az a zsúfoltság, ami a Tóvendéglőben várta a bálozókat a korábbi években. Tudjuk, hogy a horvátok szeretnek táncolni, fontos szempont, hogy több, mint 600 ember kényelmesen elférjen.

A szervezés komoly összefogást igényelt, mindkét önkormányzat, a jegyző asszony, az énekkar, a táncosok, a tűzoltók és a csatári fiatalok összefogtak a rendezvény sikere érdekében. Szorgalmasan pödörgették estéről estére a tombola cédulákat. Toborozták a támogatókat, belőlük közel 150 tett kisebb-nagyobb tombola felajánlást. Ezúton is megköszönjük mindenkinek, aki hozzájárult a bál sikeres szervezéséhez.

Az este 7 órai kapunyitás után megérkeztek meghívott rangos vendégeink. Dr. Mladen Andrlić, Horvátország budapesti nagykövete, Maja Rosenzweig-Bajić tanácsnok asszony, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. Puskás Tivadar, a város polgármestere, Krizmanich István, a megyei horvát önkormányzat elnöke, Hergovich Vince, a grádistyei horvát egyesület elnöke, valamennyi horvát település polgármestere és nemzetiségi elnöke. A vendégeket finom hazai pálinkával kínálták szép népviseletbe öltözött táncosaink, a kupicákat saját magunk díszítettük a falu címerét ábrázoló matricával. A poharat minden vendég hazavihette emlékbe. Az előtérben a Šetnja zenekar (ők kísérték táncosainkat is a műsorban) kellemes tambura muzsikája alapozta meg a hangulatot. Tűzoltóink végezték a beléptetést és ügyeltek arra, hogy semmi ne zavarja meg a bálozók szórakozását.

8 órakor a színpadon Sallér Krisztina és ifj. Cseri Tivadar konferálta be a köszöntőket és a műsort. A közönség nagy örömére egyik sem nyúlt hosszúra. Az énekkar és a tamburazenekar együtt és külön adott rövid műsort, a táncosok két koreográfiával örvendeztették meg a nézőket. A nyitó keringőre a szereplők kértek fel valakit a vendégek közül, ezután szünet nélkül szólt a horvát muzsika, a parkett sosem volt üres. A horvátországi Sad ili nikad, a szentpéterfai Pinkica és a „hazainak” számító egykori Panche-rock zenéjére ropta idős és fiatal hajnalig a táncot. Tánccsoportunk párjai szorgalmasan árusították a tombolákat, a nyertesek ezek nagy többségét az előtérben azonnal át is vehették, az átadásban az énekkar tagjai segédkeztek. A 10-12 fődíjat éjfélkor húztuk ki, ezzel sem rövidítettük meg a táncra szánt időt.

Az eredetileg hajnali 4-ig tartó bált 5 órára sikerült is bezárni, a visszajelzések szerint elegáns, jó hangulatú volt, méltó utódja a mindig népszerű, a legjobbak közt számon tartott báloknak.

Pezenhoffer Antalné

a Felsőcsatári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

A bálról készült képgalériát itt lehet megtekinteni.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!