Aktuális

Rendezgeti a fészkét az épségben megérkezett gólyapár

2018. április 12.

A múlt hét végén előbb az egyik, aztán pár nappal később a másik gólya is megérkezett Felsőcsatárra. Láthatóan megviselte őket a hosszú út, egyelőre a fészkük rendbetételével vannak elfoglalva, de hamarosan itt a költési időszak.

2016-ban március 31-én, tavaly szinte pontosan ugyanezen a napon, az idén viszont jó egy héttel később érkezett meg az első gólya Felsőcsatárra, a templom előtti oszlopon található fészekre. A pár feltehetően hím tagja szállt le a fészekre elsőként, gólyáéknál legalábbis ez a szokás. Hozzáértők szerint a pár két tagja nem feltétlenül együtt repül haza a telelő helyről, rendszerint a hímek indulnak el előbb, csapatokban teszik meg a hosszú utat, hogy aztán előkészítsék a fészket a tojó érkezéséig.

Valószínűleg a felsőcsatári gólyapárral is ez történt, ugyanis – vélhetően a tojó – pár nappal később érkezett meg. Napok óta mindketten sok időt töltenek a fészken, rendezgetik azt, hogy alkalmassá tegyék a költésre. A tojó szerencsés esetben április végéig lerakja a tojásokat, hogy a később kikelt fiókák kellően megerősödjenek augusztus végére, a hosszú út előtti időszakra. A tojó rendszerint négy tojást rak, ezek 33-34 nap múlva kelnek ki.

Kíváncsian várjuk az idei szaporulatot.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!