Aktuális

Hétfőn tartották a szőlőhegyi gazdák zarándokmiséjét

2018. május 8.

A keresztjáró napok sok száz éves hagyományát folytatva zarándokmisén vettek részt hétfőn a szőlőhegyi gazdák a felsőcsatári hegyen lévő Mária-kápolnában. A szertartást dr. Perger Gyula püspöki referens, toronyi plébános vezette.

Az áldozócsütörtök előtti hétfő, kedd és szerda a testi-lelki javakért könyörgő imádságos, úgynevezett keresztjáró napok. Ezt az ünnepet ezen a vidéken szinte már csak Felsőcsatáron tartják meg. Ilyenkor szentmisét mutatnak be a jövőre háromszáz éves Mária-kápolnában. Az idei hegyi zarándoklatra is sokan érkeztek Felsőcsatárról és a környékbeli településekről is, így nem csak a kápolna telt meg a hívekkel, hanem az előtte lévő füves terület is. Ahogy minden évben, ott voltak a felsőcsatári óvodások is.

A szertartás főcelebránsa ezúttal dr. Perger Gyula püspöki referens, toronyi plébános volt. Vele együtt misézett Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános és Inzsöl Richárd káplán is. A szentmisét a világháborúk hőseinek, áldozatainak lelke üdvéért ajánlották fel.

A Gyöngyösfaluból származó dr. Perger Gyula személyes hangon köszöntötte a résztvevőket, emlékezve gyermekkorára, amikor sokszor megjárta a Pösei hegyet. Hozzátette: azt persze össze sem lehet hasonlítani a felsőcsatári szőlőheggyel, de az emlékek ma is elevenen élnek benne, s ide érkezvén újra előtolultak.

A szertartás része a határ megáldása is, ami az idén se maradt el. A sarjadó szőlőket elnézve jó termésben bízhatnak a gazdák, de azért szükség van az imádságukra, kérve a mindenség Urát, hogy az esetleges viszontagságos körülmények közepette is adjon bőséges termést, s ne menjen veszendőbe az emberek fáradozása.

A szertartáson és a kápolnáról készült képek itt tekinthetők meg a galériában.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!