Aktuális

Heves zivatarokra, jégesőre adott ki figyelmeztetést az OMSZ

2018. június 12.

Heves zivatar, erős szél és jégeső is lehet térségünkben az elkövetkezendő huszonnégy órában – hívja fel a lakosság figyelmét – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésére hivatkozva – a Szombathelyi Járás Helyi Védelmi Bizottsága.

Várható időjárás szerda estig:

Magas nedvességtartalmú, labilis állapotú levegő található a Kárpát-medence fölött, eközben egy gyenge hidegfront is hatással lesz az időjárásunkra.

A modellszámítások szerint kedden, azaz ma késő délután (hozzávetőlegesen 4-5 óra tájban) délnyugat felől zivatarrendszer érkezése/kialakulása várható a Dunántúlon. A heves zivatarok elsődleges kísérőjelensége a viharos szél lesz, akár 80-90 kilométer/órát elérő vagy meghaladó széllökésekkel. Tipikus narancs heves zivataros a helyzet, ugyanakkor mintegy 10-20 százalékos eséllyel piros fokozat kiadása is szükségessé válhat. Az esetleges piros fokozat csak akkor kerülne kiadásra, amennyiben a széladatokban több mérőállomáson tapasztalnánk 100 kilométer/órát meghaladó lökéseket.

Éjszaka a zivatarzóna hevességéből veszítve kelet felé halad tovább, ezért az ország jelentős részében jelentkezhet zivatartevékenység. Az idő előrehaladtával a széllökések helyett a felhőszakadás kerül előtérbe, különösen a keleti, északkeleti tájakon.

Szerdán napi menettel alakulnak ki újabb zivatarok, ekkor a zivatarok elsődleges kísérőjelensége már a felhőszakadás lesz. A nagy légköri nedvességtartalom és az ismétlődő zivatarok eredményeként egy-egy gócban akár 50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Mindazonáltal nagy területen várható zápor vagy zivatar, így a csapadék összege akár országos átlagban is meghaladhatja a 10 millimétert.

Fotó: Frisss.hu

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!