Aktuális

Aranypatak Vers Fesztivál Bozsokon – alkotói pályázatot is hirdettek

2018. július 24.

Augusztus 10-11. között első alkalommal rendezi meg a Castanea Egyesület és a Rózsabors Műhely az Aranypatak Vers Fesztivált Bozsokon, a műemlék toronyromnál. A fesztivál a Félhold és Telihold Kőszegi Ostromnapok programsorozat kísérőrendezvénye.

Bozsok, az Alpokalja rejtekében húzódó határ menti falu ad otthont az első alkalommal meghirdetett Aranypatak Vers Fesztiválnak. A fesztivál helyszíne a Castanea Közösségi Egészségcentrum és a kertjében található műemlék toronyrom, amit a sebesen csordogáló Aranypatakon átívelő pallón át lehet megközelíteni.
A két napos, augusztus 10-11-ére meghirdetett fesztivál elsődleges célja a Vas megyében élő, illetve innét elszármazott, szárnyaikat bontogató és régebb óta a pályán lévő költők és verseik, valamint a költészetük népszerűsítése.

A rendezvényhez kapcsolódóan pályázatot is hirdettek, ahol számítanak a környékbeliek, így a felsőcsatáriak jelentkezésére is. A feladat: vers szövegtárgy készítése.

Mi az a szövegtárgy?

A vers szövegtárgy egy sajátos “műalkotás”. Olyan tárgy, amit egy vers ihletett. Elkészítése során fel lehet használni bármilyen technikát (foltvarrás, gyöngyfűzés, üvegfestés, süteménybe sütés, faragás, nemezelés, varrás stb.) és anyagot (papír, gyöngy, textil, fa, természetben található anyagok, újra hasznosítható anyagok, üveg, fém stb.) vagy tárgyat. Fontos, hogy a szövegtárgy a vers szövegével szoros kapcsolatban legyen, tehát rajta a vers egésze vagy részlete olvasható.

A pályázatot két kategóriában hirdették meg.

  • általános iskolás diákok (12 éves korig) számára,
  • verskedvelő felnőttek (18 éves kortól) és szépkorúak számára.

A pályamunkákat július 27-éig, azaz péntekig kell eljuttatni személyesen vagy postai úton a Herényiek Házába (Szombathely, Béke tér 7.). Az alkotásokból a fesztivál ideje alatt kiállítás lesz látható, a legügyesebb alkotókat pedig díjazzák.

További részletek a pályázatról itt olvashatók.

S hogy mit is kell tudni a bozsoki műemlék toronyromról?

A hagyomány szerint 1135-ben Lambert gróf premontrei prépostságot alapított, ennek lehet az utolsó maradványa a középkori toronyrom. A négyzet alaprajzú, kb. 8 x 8 méteres, 80 centiméter falvastagságú, palás terméskőből falazott építmény feltehetően a XV-XVI. század fordulójáról való. Az alsó szintje kb. 2,5 méter mély a jelenlegi terepszint alatt. Északi és keletei fala kb. 6 méter, déli és nyugati fala kb. 0,5 méter magasan áll a terepszint felett. A rom mind a négy oldalán két-két lőrés, az északi és déli falon egy dongaboltozat vállcsonkja látható. A felmenő falakon felül egy-egy ablaknyílás van, a nyugati leomlott falon egy ablakkáva nyoma látszik.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!