Aktuális

Pályázati pénzből és adományokból újul meg a templomtorony

2018. július 31.

Jó ütemben halad a felsőcsatári templomtorony felújítása, a munkálatokkal a tervek szerint augusztus közepén végeznek az építők. A felújítás pályázati pénzből és adományokból valósulhat meg.

Tavaly év végén jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi örökségvédelmi pályázata, amire a helyi egyházközség is igényt nyújtott be. Idén tavasszal aztán kiderült, hogy a felsőcsatári templomtorony felújítását a minisztérium 7 millió 832 ezer forinttal támogatja – tájékoztatott Várhelyi Tamás plébános.

Az atya elmondta azt is, hogy a munkálatok július közepén az állványépítéssel kezdődtek. A munka során a toronysisakon a régi bádogfedést réz borítás váltja fel. A csúcskeresztet a szakemberek bearanyozzák. A torony párkányrésze a szükséges kőműves javítások után újra lesz festve. A tervek szerint augusztus elején, legkésőbb közepén, az állvány elbontása után láthatjuk a munkák eredményét.

– A költségeket a pályázaton elnyert összegen túl az első vasárnapi gyűjtésekből és főként a Szent István Alapítvány támogatásából egészítjük ki. Itt szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik szívükön viselik a felsőcsatári templom sorsát, és első vasárnaponként perselyadományaikkal támogatják azt. Köszönjük a munkálatokban részt vevő vállalkozók és dolgozóik fáradozását is – tette hozzá a plébános.

Egyúttal kérte a lakosság türelmét is a munkálatok során.

– Mivel a templom egy szűk szigeten van, amit utak öveznek, a munkák pedig a magasban zajlanak, kérjük, legyenek körültekintőek. Megértésüket köszönjük – fogalmazott Tamás atya.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!