Aktuális

Zeneiskolai növendékek adtak hangversenyt a hegyi kápolnában

2018. augusztus 9.

A szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola növendékei adtak táborzáró hangversenyt múlt pénteken a felsőcsatári hegyi kápolnában. A fiatalok – kísérőikkel – a felsőcsatári gyermeküdülőben táboroztak csaknem egy héten át, közben több kerékpáros túrát is tettek.

Július 31-étől augusztus 4-éig tartotta meg a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola a Kerékpáros Régizenei Tábort a felsőcsatári gyermeküdülőben. A Szombathely-Felsőcsatár közötti csaknem húsz kilométeres távolságot kerékpáron (innen az elnevezés) tették meg a résztvevők: tizenhat furulyás és egy csellista növendék, továbbá négy-négy tanár, illetve szülő.

A tábor művészeti vezetője Prehoffer Gábor, a Bécsi  Zeneiskola és a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola furulyatanára volt, aki történetesen felsőcsatári lakos. A tábor vezetője és főszervezője pedig Bende Gabriella, a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola furulyatanára, furulya tanszakának vezetője.

A gyerekek a tábor négy napja alatt sokat gyakorolták a kiválasztott szóló- és kamaraműveket, majd augusztus 3-án, pénteken este 6 órakor a felsőcsatári hegyi kápolnában játszották el azokat hangversenyen, amelyre meghívták a szülőket és a felsőcsatáriakat is – tájékoztatott Brandisz Márton, a zeneiskola volt igazgatója, jelenleg furulya- és kamarazene tanára. A forró nyári időben sokan kintről hallgatták a szép reneszánsz és barokk korabeli műveket, közben természetesen gyönyörködtek a csodálatos kilátásban.

A művek a táborozó növendékek előadásában, Prehoffer Gábor csembalókíséretével és sok érdekes háttérinformáció konferálásával szólaltak meg. A hangverseny végén a tanárok is előadtak néhány tételt, amelyben a furulya mellett az oboa és a fagott is megszólalt.

A táborban a zenélés mellett természetesen sok egyéb közös program is volt, például biciklis kirándulás, fürdés a burgi tóban, gyakorlás a Pinka-szurdokban, tábortűz, szalonnasütés, fagyizás. A játék mellett a napi feladatok ellátásában is segítettek a gyerekek, akik nagyon jól érezték magukat.

A tábor előzményeiről Brandisz Márton elmondta: öt évig volt a szombathelyi zeneiskola igazgatója, és az előző három évben Nardán tartották meg ezt a tábort. Az alapötlet tőle származott, amivel pótolni szerette volna a 2015-ben elhunyt kollégájuk, Békefi Antal Attila  szervezte furulyás tábort. A cél az volt, hogy a gyerekeknek a zenélés mellett legyen sok más élményben is részük, lehetőleg sok mozgással.

– Mivel én nagyon szeretek biciklizni, szerettem volna kicsit a biciklizésre is tanítani a gyerekeket. Ebben az évben a szervezést átadva került a tábor Felsőcsatárra, a hangverseny pedig a hegyi kápolnába. Nagyon örültünk a felsőcsatári helyszínnek, és köszönjük Tamás atyának és Richárd atyának, továbbá a felsőcsatáriaknak a hangverseny lehetőséget. Ha lehet, jövőre is megszervezzük a tábort – fejezte be a tájékoztatást Brandisz Márton.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!