Aktuális

A hétfői búcsúra befejeződött a templomtorony felújítása

2018. augusztus 16.

Az augusztus 20-ai, Szent István-napi búcsúra befejeződött a felsőcsatári római katolikus templom tornyának restaurálása. A hétfői, reggel háromnegyed kilenckor kezdődő ünnepi hálaadó szentmise főcelebránsa P. Stefan Vukits OMV lesz.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, pályázati pénzből és adományokból felújították a felsőcsatári templom tornyát. A munkálatok július közepén kezdődtek az állványozással. Az elmúlt egy hónap során a toronysisakon a régi bádogfedést réz borítás váltotta fel. A csúcskeresztet a szakemberek bearanyozták. A torony párkányrészét a szükséges kőműves javítások után újra festették. Kicserélték a régi villámhárítót is. Az állványzat bontásával szerdán végeztek a szakemberek.

Tavaly év végén jelent meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi örökségvédelmi pályázata, amire a helyi egyházközség is igényt nyújtott be. Tavasszal aztán kiderült, hogy a felsőcsatári templomtorony felújítását a minisztérium 7 millió 832 ezer forinttal támogatja. A felmerülő költségeket a pályázaton elnyert összegen túl az első vasárnapi gyűjtésekből és főként a Szent István Alapítvány támogatásából fedezték.

Ilyen volt korábban a templomtorony:

És ilyen lett:

Az augusztus 20-ai búcsúra tehát befejeződött a nagy munka, az ünnepen megtörténhet a torony megáldása. A hétfői, reggel háromnegyed kilenckor kezdődő ünnepi hálaadó szentmise főcelebránsa P. Stefan Vukits OMV, a Szűz Mária Oblátusai Kongregációja szerzetesrend generálishelyettese, az Eisenstadti Egyházmegye horvát nyelvű híveinek püspöki helynöke, a lorettói kegyhely igazgatója és plébánosa lesz, aki családi szálakon kötődik Felsőcsatárhoz, s a korábbi években is rendszeresen misézett a búcsún.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!