Aktuális

Ingyenes lett volna, de 385 ezer forintba került a lomtalanítás

2018. szeptember 26.

Több mint 385 ezer forintot fizetett ki a felsőcsatári önkormányzat az augusztusi lakossági lomtalanítás utólagos költségeire, holott elvileg nem került volna pénzbe az akció. Persze csak akkor, ha mindenki betartotta volna a “játékszabályokat”.

A legfrissebb összesítés szerint 385 ezer 349 forintot kellett kifizetnie a felsőcsatári önkormányzatnak az augusztusi lomtalanítás utólagos költségeire. Hogyan jött össze ez a nem kevés fizetnivaló?

A lomtalanítás előtt már hetekkel számos módon – például itt, a település honlapján is – nyomatékkal kérte az önkormányzati hivatal, hogy a felsőcsatári lakosok számára ingyenes akció során csak azokat a lomokat helyezzék el a kijelölt területen, amiket a szolgáltató díjmentesen elszállít. Ezt sokan sajnos nem vették komolyan, azért utólag rendelni kellett egy konténert, ami meg is telt az el nem szállított lomokkal, köztük például autógumikkal, neoncsövekkel, üvegablakokkal. És sok-sok törmelékkel. Ennek az elszállíttatása és az ártalmatlanítása 148 ezer 431 forintjába került az önkormányzatnak, lényegében a falunak.

Nem volt jobb a helyzet az elektromos és elektronikai hulladékok gyűjtésénél sem. Szétbontott készülékek, kiszerelt alkatrészek is szép számban voltak az összehordott holmi között, holott ezeket se lehetett volna kirakni. Amire szintén felhívták a falu lakóinak a figyelmét. Ám úgy tűnik, ez a kérés, figyelmeztetés is hiábavalónak bizonyult, így ismét csak fizetnie kellett az önkormányzatnak, mégpedig 236 ezer 918 forintot.

– Ebből a két tételből jött össze a több mint 385 ezer forint, amit ki kellett fizetni – tudtuk meg Kratochvill Attila polgármestertől, aki hozzátette, hogy ezt a nem kevés pénzt sokkal jobb célokra is költhette volna az önkormányzat. Ehhez azonban a most tapasztaltnál jóval nagyobb felelősségérzetre lenne szükség a lakosok részéről egymás és a falu közössége iránt.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!