Aktuális

Körmenetben hozták a Mária-szobrot Nardáról Felsőcsatárra

2018. október 29.

Megérkezett szombaton Felsőcsatárra a mariazelli vándor Szűzanya-szobor. Körmenetben, rendőri biztosítással a helyi egyesületek, civil és egyházi szervezetek hozták át a kegyszobrot a hívek kíséretében Nardáról a felsőcsatári templomba, ahol vízkeresztig őrzik.

Nem sokkal azelőtt, hogy a menet elindult Nardáról, még szakadt az eső, ám csakhamar megszűnt a csapadék, sőt, mire Felsőcsatár határába érkeztek a szoborral, a Nap is előbújt a felhők közül.

Sokan kísérték imádkozva, énekelve a mariazelli vándor Szűzanya-szobrot, amely immár negyvenöt éve jár körbe a gradistyei horvát falvak között. A menetben ott voltak a települési képviselő-testület tagjai, köztük Kratochvill Attila polgármester és Horváth Eszter jegyző, valamint a helyi egyesületek, civil és egyházi szervezetek képviselői, a falu egész hívő közössége kísérte a kegyszobrot.

A vándor szobor történetéről bővebben itt írtunk.

A menethez sokan csatlakoztak a falu határában is, s a templomnál is többen várták a Madonna érkezését. A kegyszobrot Várhelyi Tamás szentpéterfai plébános helyezte el az oltár mellett erre a célra kialakított emelvényen.

Pezenhoffer Antalné, a felsőcsatári horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke mondott horvát nyelvű köszöntőt. Ezután a hívek litániát énekeltek, majd agapé következett az iskolában.

A szobor vízkeresztig lesz a felsőcsatári templomban, ahonnan Horvátlövőre viszik tovább. Közben zarándokokat is fogadnak. Ebbe a sorba illeszkedik a plébániához tartozó horvát falvak közös zarándoklata december 8-án, szombaton, amit összekötnek a települési kórusok hagyományos adventi templomi hangversenyével.

A kegyszobor szombati fogadásáról további képeket itt lehet megtekinteni.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!