Aktuális

Szombaton viszik tovább Felsőcsatárról a vándor Mária-szobrot

2019. január 3.

A vízkereszt ünnepét megelőző szombaton, azaz január 5-én délután viszik tovább gyalogos zarándoklattal a mariazelli vándor Szűzanya-szobrot a felsőcsatári templomból Horvátlövőre, ahol tovább őrzik majd az elkövetkezendő hónapokban.

Október 27-én érkezett meg Nardáról a felsőcsatári templomba a mariazelli vándor Szűzanya-szobor, ahol több mint két hónapon át őrizték. A kegyszobor érdekessége, hogy immár negyvenöt éve jár körbe a gradistyei horvát falvak között. Nardára augusztus végén hozták el Mariazellből. Akkor jártak ott ugyanis a gradistyei horvát falvak zarándokcsoportjai, amelyek 95 éve rendszeresen felkeresik a kegyhelyet.

Az elmúlt két hónap során számos hitéleti eseményt tartottak a felsőcsatári templomban, ahol a szobrot őrzik. November 13-án például három osztrák településről, Csajtáról, Csémből és Incédről  zarándokoltak el a horvátok a felsőcsatári templomba az itt őrzött mariazelli Szűzanya-szoborhoz. A zarándokmisén, amit az osztrák hívek plébánosa, Branko Kornfeind mutatott be, nardai és felsőcsatári hívek is részt vettek. Ez volt egyúttal az osztrákok fatimai estje is, amit a jelenések emlékére minden hónap 13-án megtartanak.

Erről itt írtunk részletesebben.

December 8-án, advent második vasárnapjának előestéjén pedig a szentpéterfai plébániához tartozó, horvátok lakta települések híveinek zarándoklata volt a felsőcsatári templomban elhelyezett Szűzanya-szoborhoz. Ekkor tartották meg a szokásos adventi kórustalálkozót és hangversenyt is.

Január 5-én, szombaton elbúcsúznak a felsőcsatáriak a kegyszobortól, amit tovább visznek Horvátlövőre. Ahogy arról Várhelyi Tamás plébános tájékoztatott, délután 2 órakor kezdődik a szertartás, amely után gyalogos zarándoklat keretében, rendőri felvezetés mellett viszik tovább a szobrot. Rövid időre megáll a menet a vaskeresztesi templomnál, ahol napközi imaórát mondanak. Horvátlövőre érkezve pedig litániát imádkoznak a kegyszobor előtt.

A plébános elmondta azt is, hogy szeretettel várják a híveket a zarándokútra, amelynek végén agapé is lesz Horvátlövőn. Azt követően pedig kisbuszokkal mindenkit hazaszállítanak Felsőcsatárra.

Várhelyi Tamás egyben háláját és köszönetét fejezte ki a felsőcsatáriaknak az áldozatvállalásukért, az imádságaikért és a szíves vendéglátásukért, ami a szobor itt tartózkodása idején számos alkalommal és módon megmutatkozott.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!