Aktuális

Hírcunami: élő adásban a kocsmaügy a Mokkában (frissítve)

2019. január 9.

Hírcunamit indított el a magyar sajtóban a felsőcsatári italbolt bezárásának ügye. Az online és a nyomtatott sajtótermékek után a televíziók is ráharaptak a témára. Egy riport kedden este már le is ment a TV2 Tények című műsorában.

Soha nem látott médiaérdeklődés övezi a felsőcsatári italbolt sorsát, ami először a Facebook használóinak körében vált ismertté. Ennek nyomán előbb a megyei médiumok dolgozták fel a témát, majd jöttek sorra az országos jelentőségű hírcsatornák.

Az ügy lényege, hogy bizonytalanná vált a kocsma további szerződéses üzemeltetése, mert a Coop bővíteni szeretné a vegyesboltot az italboltépület egy részének igénybe vételével. Ezt sokan nehezményezték a faluban, a véleményüknek pedig a közösségi médiában adtak teret. Erre harapott rá a megyei sajtó, majd nyomukban az elmúlt napokban szinte a teljes magyar média paletta tiszteletét tette Felsőcsatáron.

Néhány megjelent cikk a teljesség igénye nélkül:

Amikor az egész falu megmozdul a kocsmáért – napi.hu.

Lázad a magyar falu, a felsőcsatáriak nem adják a kocsmájukat – 168ora.hu.

A kiskeróriás bezáratta volna a kocsmát, de egy egész falu lázadt fel – hirstart.hu.

Az összefogás új mértékegysége mától: 1Felsőcsatár – index.hu.

Élőlánccal védenék meg Roli kocsmáját a felsőcsatáriak – 24.hu.

Fellázadt egy magyar falu, mert bezárnák a kocsmájukat – hvg.hu.

Egy emberként lázadt fel a falu népe: a testükkel is védenék kocsmájukat a felsőcsatáriak – blikk.hu.

A különböző hírgyűjtő portálokat most nem szemlézzük, hiszen a fentiekből is jól látszik, hogy tényleg elárasztotta a hazai sajtót a felsőcsatári ügy. Tegyük hozzá, a hírversenyben alkalmazott címek nem teljesen tükrözik a valós helyzetet, hiszen egyfajta összefogás ugyan tapasztalható, de az egész falu lázadásáról azért nincs szó, és senkinek se kellett a testével védenie az épületet. Az élőlánc gondolata valóban felmerült, de erre se volt szükség, ugyanis Kratochvill Attila polgármester – aki egyébként valamennyi médiumnak készségesen nyilatkozott, megjegyezve: az ügy kívül esik az önkormányzat illetékességi területén – már decemberben járt a Coop szombathelyi központjának vezérigazgatójánál, aki késznek mutatkozott a tárgyalásokra és a kompromisszumos megoldásra. Ennek mibenlétéről egyelőre csak annyit tudni, hogy vizsgálják a lehetőségeket, amelyek között szerepel egy új, könnyűszerkezetes üzlethelyiség létrehozása is.

Kedden aztán a televíziós csatornák és bejelentkeztek Felsőcsatárra. A TV2 már készített is egy helyszíni riportot, amit este leadtak a Tények című műsorban, az RTL Klub stábja pedig pénteken jön a faluba.

De ezzel még nincs vége a médiaérdeklődésnek. A TV2 Mokka című reggeli magazinja a tervek szerint január 10-én, csütörtökön reggel élő helyszíni adásban jelentkezik Felsőcsatárról. Úgy tudjuk, hogy reggel háromnegyed 7 és 7 óra között lesznek itt a kamerák. Az adásba meghívták a polgármestert és Csák Istvánt, utóbbi az élőláncként elhíresült ötlet egyik fő támogatója volt.

Aki tehát még ezek után is kíváncsi arra, mit lehet még elmondani a felsőcsatári italbolt ügyről, nézze csütörtökön reggel a Mokkát!

Ha értesülünk róla, hogy a CNN vagy a BBC is Felsőcsatárra jön, természetesen időben tájékoztatjuk az olvasóinkat, akik egyébként a két nappal ezelőtti, a mostanival hasonló tematikájú cikkünkre több mint hatszáz alkalommal kattintottak.

Frissítés:

A csütörtök reggelre tervezett helyszíni élő adást a televízió technikai okokra hivatkozva lemondta.

Fotó: ugytudjuk.hu

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!