Aktuális

Képeskönyv a szentpéterfai plébániához tartozó falvak tíz évéről

2019. január 11.

Fényképekkel gazdagon illusztrált, kordokumentumnak is beillő, szép kiállítású könyv jelent meg decemberben a Szentpéterfai Plébániához tartozó hat település tíz évének legfontosabb egyházi, hitéleti eseményeiről.

Hosszas előkészítő munka után 2018. karácsonyára jelent meg az a fényképekben gazdag kiadvány, ami a Szentpéterfai Plébánia nemzetiségi falvakkal történt egyesítését követő tíz évét mutatja be (2007. augusztusától 2017. végéig).

A könyvben 3 ezer 799 fénykép kapott helyet 628 oldalon. A képek mellett statisztikákat és rövid leírásokat is találunk a helyi egyháztörténeti kiadványban.

A négy horvát és két német község egy nemzetiségi plébániává történt egyesítése utáni első évtizedének összefoglalója felidézi az olvasók előtt a legfontosabb egyházi, hitéleti eseményeket (elsőáldozások, bérmálások, szentelések, megáldások, stb.), emellett visszatekintést ad a kórustalálkozókra, a zarándokutakra, a kirándulásokra és a gyerekprogramokra. Természetesen az egyházi év eseményeit is bemutatja (advent, nagyböjt, húsvéti időszak). A kiadvány a tíz év során megvalósított felújításokat is igyekszik korhűen, fényképekkel illusztrálva visszaadni.

– Ha a felsőcsatári emlékeket vesszük sorra, fellelhetőek a kötetben az elsőáldozások, a templomfelújítások, a tűzoltóünnepségek, a kórustalálkozók és természetesen a hegyi kápolna búcsúi is, ám még így sem teljes a felsorolás – tájékoztatott Várhelyi Tamás plébános, majd így folytatta:

– A fényképeken szereplők életünk részét képezték, illetve képezik. Sok ismerős arcot fedezhetünk fel a lapokon. A leírásokban pedig jobban megismerhetjük a szomszédos községeink hagyományait, szokásait.

A könyv megjelenését anyagilag a plébánia mellett a helyi önkormányzatok és a nemzetiségi önkormányzatok is támogatták.

A kötetek megvásárolhatók a sekrestyében. Jó szívvel ajánljuk mindenkinek, hogy legyen az otthonában egy példány ebből a szép kiállítású és kordokumentumnak is beillő képeskönyvből.

(A fényképek a kötet szentpéterfai bemutatóján készültek.)

Fotó: Horváth Tímea

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!