Aktuális

Felsőcsatáriakat is várnak a toronyi íjász szakosztályba

2019. február 8.

Felsőcsatáriakat is szívesen látnak a Torony KSK keretei között nemrég megalakult íjász szakosztályba, amelynek jelenleg tizenegy tagja van. Az edzéseket három helyszínen tartják.

A Torony Községi Sportkör elnökségének évindító értekezletén – 11 tagú kezdő létszámmal – megalakult az íjász szakosztály, amelynek vezetésével Szabó Zsolt művelődésszervezőt bízta meg a grémium.

Mindez nem előzmények nélküli. A toronyi Gazdag Gyula Általános Iskolában már második éve működik az íjász szakkör, a foglalkozásokra 4-5 diák jár rendszeresen. A szakkört Talpas Gy. Csaba regionális íjász oktató vezeti, aki egyben a most megalakult íjász szakosztály vezető edzője is.

Talpas Gy. Csaba elmondta, hogy az iskolai szakkör a Magyar Íjász Szövetség támogatásával jött létre és működik. A szervezet célja, hogy az íjászat 2030-ra nemzeti sporttá váljon hazánkban. Ehhez kívánják megteremteni a feltételeket, s ebbe a folyamatba illeszkedik az íjász szakosztály megalakulása is.

A toronyi iskola diákjai hetente két alkalommal vesznek részt a foglalkozásokon, de ha versenyre készülnek, akkor ennél gyakrabban is kezükbe veszik az íjat. Számos versenyen szerepeltek már, a vezető edző szerint hozzák az eredményeket. Az úgynevezett három dimenziós (3D) versenyeken polifoam állatokra lőnek.

Az íjász szakosztály megalakulása azt jelenti, hogy a diákok mellett immár felnőttek is űzhetik Toronyban az íjászkodást. És nem csak toronyiak, hiszen a szakosztályba a környező településekről, így Felsőcsatárról és várják a jelentkezőket. Kibővülnek az edzéslehetőségek is. Szerdánként és péntekenként a délutáni órákban az iskola sportcsarnokában edzenek, emellett egy lőpályát is kialakítanak az iskola udvarán, de igénybe vehetik a községi sportpályát is, ahol nagyobb távú lőversenyekre is lesz lehetőség.

Talpas Gy. Csaba bízik abban, hogy a szakosztály munkájába egyre többen bekapcsolódnak, a jelentkezéseket Szabó Zsolt művelődésszervező, szakosztályvezető fogadja a művelődési házban.

Borítóképünkön Talpas Gy. Csaba vezető edző, mellette az egyik tanítványa.

A hazai íjászatról itt olvashat bővebben.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!