Aktuális

Hatalmas hajtást hozott Pomperné, Erika édesburgonyája

2019. április 9.

Több mint egy méteres hajtást növesztett Pomper Lászlóék előszobájában a vízben hajtatott édesburgonya, más néven a batáta krumpli. Erika büszkén mutatja a rendkívül nagyra nőtt növényt.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a batáta krumpli, azaz az édesburgonya, amihez egyébként elég drágán lehet hozzájutni a piacon és a boltokban. Sokan kísérleteznek a növény otthoni termesztésével is. Felsőcsatáron Pomper Lászlóné, Erika tavalyelőtt ültette az első hajtásokat, amik aztán bő termést hoztak. Azóta maga szaporítja az édesburgonyát.

Ásotthalomról érkezett Erikáékhoz tavalyelőtt néhány hajtás, azokat dugta le a szabad földbe. A batátát ugyan a gumójáért termesztjük, de nem a gumót kell elültetni, mint a hagyományos krumpli esetében. Tavaszféllel védett helyen vízbe tesznek pár gumót, amik aztán 20-30 centiméteres hajtásokat hoznak. Ezeket kell lecsípni a gumóról úgy, hogy 2-3 levél maradjon rajtuk, majd következhet a szabad földi ültetés a májusi fagyok utáni időszakban. A palántázás után gyorsan gyökeret ereszt, majd pedig növekedésnek indul a batáta – tudtuk meg Erikától -, augusztus végére, szeptember elejére palántánként általában egy kiló termést hoz. Érdekesség még, hogy a bokorban termett gumókon kívül a növény levélzetét is tanácsos fogyasztani, mégpedig salátaként.

A batáta rendkívül egészséges. Az édesburgonya egy adagja a napi A-vitamin szükséglet – amely majdnem kizárólag béta-karotin formájában van jelen – hétszeresét fedezi. Emellett nagyon jó vitaminforrás – magas B1, B2, B3, B5, B6, C-vitaminnal és E-vitaminnal rendelkezik. Kitűnő rostforrás, illetve számottevő mennyiségben találhatóak meg benne a különböző ásványi anyagok. Egy 2008-ban végzett tanulmány szerint a batáta kivonat javítja az inzulinérzékenységet és a vér glükózszintjét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.

Ezt a rendkívül egészséges és különleges ízvilágú növényt számtalan formában elkészíthetjük.  Főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek közé, süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle. A tápanyagok megtartása érdekében a legegyszerűbb elkészítési mód, ha a megtisztított batátákat felkarikázzuk  majd egy kis oliva olajat teszünk egy tepsibe, ráhelyezzük az édes burgonyakarikákat és megsütjük azokat. Ízesíthetjük kis fokhagymával vagy zöld fűszerekkel – olvasható az Országos Onkológiai Intézet honlapján. A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik – tanácsolják.

S hogy Erika mit fog tenni az óriás hajtással? Feldarabolja, úgy próbálja majd elültetni. Talán így is meggyökeresedik és hoz termést.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!