Aktuális

Állampolgársági esküt tettek a Willems nővérek

2019. április 10.

Ritka esemény helyszíne volt kedden délután a felsőcsatári önkormányzati hivatal: állampolgársági esküt tettek a szőlőhegyen lakó Willems nővérek, Petra és Patrícia, majd átvették a honosítási okiratukat.

Állampolgársági eskütételre jelentek meg kedden délután a felsőcsatári önkormányzati hivatalban a Willems nővérek, a 16 éves Willems Petra és a nálánál két évvel fiatalabb húga, Willems Patrícia Marie.

Érdekesség, hogy mindketten Magyarországon születtek, de moldáv édesanyjuk és holland származású néhai édesapjuk után eddig moldáv-holland kettős állampolgárok voltak. A közelmúltban kérvényezték, hogy magyar állampolgárságot is kapjanak.

Áder János köztársasági elnök helyt adott a kérésüknek, és mindkettejüknek aláírta a magyar állampolgárságról tanúskodó honosítási okiratot.

A kedd délutáni ünnepség a magyar Himnusz meghallgatásával kezdődött, majd Antal Józsefné anyakönyvvezető köszöntötte meleg szavakkal a nővéreket. Örömének adott hangot, hogy a magyar állampolgárság megszerzését kezdeményezték, végül azt kívánta, ettől az ünnepi pillanattól kezdve legyenek büszke és megbecsült magyar állampolgárok, illetve mindig legyenek készek, ha a haza valamilyen állampolgári feladatra hívja őket.

Az állampolgári eskü szövegét Kratochvill Attila polgármester olvasta elő, Petra és Patrícia pedig ünnepi külsőségek közepette tette le az esküjét.

A ceremónia – a lányok édesanyjának jelenlétében – az okiratok aláírásával és átadásával, majd pedig a köszöntésekkel folytatódott. Az állampolgársági eskü a Szózat hangjaival ért véget.

Petra és Patrícia tehát Magyarországon született. A család korábban Horvátlövőn lakott, majd 2010-ben jelentkeztek be felsőcsatári lakosnak, miután az egyik szőlőhegyi ingatlanba költöztek. A lányok mindegyike a helyi általános iskolában tanult, Patrícia most nyolcadikos. Petra jelenleg középiskolába jár.

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!