Aktuális

Felsőcsatár kimaradt a falusi CSOK-ból, a két szomszéd nem

2019. május 8.

A felsőcsatári fiatal házasok kimaradnak a falusi CSOK-ként elhíresült családtámogatási lehetőségből, amint az a támogatott települések országos listájából kiderült. 174 Vas megyei település neve olvasható a kormány által közzétett listán.

Április közepén tették közzé a kormány honlapján azoknak a magyarországi településeknek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a falusi CSOK. A kedvezmény a közlés szerint azokon a településeken illeti meg a fiatal házasokat, ahol a lakosságszám nem éri el az ötezret, továbbá csökkent a lélekszám az utóbbi években, illetőleg a falu hátrányos helyzetűnek tekinthető. A program egyébként 2019. július 1-jén indul, a támogatás egyelőre három évig, tehát 2022. június 31-ig lesz elérhető.

Ahogy arról számos médium beszámolt, a falusi CSOK rendszerében a kedvezményezett kistelepüléseken használt lakás és ház vásárlására, illetve a megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére és kibővítésére egy gyermek megléte vagy vállalása esetén 600 ezer forint, kettő gyermek eseten 2 millió 600 ezer forint, három vagy több gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a fiatal párok.

Vas megyéből 174 település érintett, ezeket a nyugat.hu válogatta ki az országos listából. Íme:

Acsád, Alsószölnök, Alsóújlak, Andrásfa, Apátistvánfalva, Bajánsenye, Balogunyom, Bejcgyertyános, Bérbaltavár, Boba, Bozzai, Bozsok, Bögöt, Bögöte, Bucsu, Cák, Chernelházadamonya, Csákánydoroszló, Csánig, Csehi, Csehimindszent, Csepreg, Csipkerek, Csönge, Csörötnek, Daraboshegy, Döbörhegy, Döröske, Duka, Egervölgy, Egyházashetye, Egyházashollós, Egyházasrádóc, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Felsőszölnök, Gasztony, Gérce, Gersekarát, Gyanógeregye, Győrvár, Halastó, Halogy, Harasztifalu, Hegyfalu, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Hegyhátszentpéter, Horvátzsidány, Hosszúpereszteg, Ikervár, Iklanberény, Ispánk, Ivánc, Jákfa, Jánosháza, Káld, Kám, Karakó, Katafa, Kemeneskápolna, Kemenesmagasi, Kemenesmihályfa, Kemenespálfa, Kemenessömjén, Kemenesszentmárton, Kemestaródfa, Kenéz, Kenyeri, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kétvölgy, Kisrákos, Kissomlyó, Kiszsidány, Kondorfa, Köcsk, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Magyarszecsőd, Magyarszombatfa, Meggyeskovácsi, Mersevát, Mesterháza, Mesteri, Meszlen, Mikosszéplak, Molnaszecsőd, Nádasd, Nagygeresd, Nagykölked, Nagymizdó, Nagyrákos, Nagysimonyi, Nagytilaj, Narda, Nemesbőd, Nemescsó, Nemeskeresztúr, Nemeskocs, Nemeskolta, Nemesrempehollós, Nick, Nyőgér, Olaszfa, Ostffyasszonyfa, Oszkó, Ölbő, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pácsony, Pankasz, Pápoc, Pecöl, Perenye, Peresznye, Petőmihályfa, Porpác, Pósfa, Püspökmolnári, Rábagyarmat, Rábahídvég, Rábapaty, Rábatöttös, Rátót, Répcelak, Répceszentgyörgy, Rönök, Rum, Sajtoskál, Sárfimizdó, Simaság, Sorkifalud, Sorkikápolna, Sorokpolány, Sótony, Söpte, Szaknyér, Szakonyfalu, Szalafő, Szarvaskend, Szatta, Szeleste, Szemenye, Szentpéterfa, Szergény, Szőce, Tanakajd, Telekes, Tompaládony, Tormásliget, Uraiújfalu, Vámoscsalád, Vasalja, Vásárosmiske, Vasasszonyfa, Vasegerszeg, Vashosszúfalu, Vaskeresztes, Vassurány, Vasvár, Vasszécseny, Vasszentmihály, Vasszilvágy, Vát, Velemér, Vép, Viszák, Vönöck, Zsédeny, Zsennye.

Mindebből látszik, hogy Felsőcsatár valóban kimarad a sorból, azaz az itteni fiatal házasok egyelőre nem részesülhetnek a kedvezményből. (Egyes hírek szerint a lista még változhat.) Jogosultak viszont a falusi CSOk igénybe vételére a két szomszédos település, Narda és Vaskeresztes fiataljai. Ha a horvát közösségek által lakott településeket nézzük, akkor azt látjuk, hogy bekerült a támogatottak közé Szentpéterfa, Horvátzsidány és Peresznye is.

A jó hír, hogy eszerint Felsőcsatár nem számít hátrányos helyzetű településnek. Ám azzal lehet és talán érdemes is vitatkozni, hogy ebben a faluban ne csökkent volna a lélekszám az utóbbi években.

Nézzük az utóbbi három évtized hivatalos statisztikai adatait a lélekszám vonatkozásában!

Lakosságszám Felsőcsatáron:

1990: 454 fő

2001: 466 fő

2011: 459 fő

2015: 509 fő

2017: 493 fő

2018: 475 fő

Látszik, hogy 2015-ig valóban volt némi emelkedés, de azóta csökkenés tapasztalható. Százalékosan:

1990-2001: + 0.24  %/év
2001-2011: – 0.15  %/év
2011-2015: + 2.62  %/év
2015-2017: – 1.58  %/év
2017-2018: – 3.65  %/év

Mindez – úgy tűnik – nem olyan mértékű, hogy anyagi segítségre szorulnának a felsőcsatári fiatal házasok. Talán majd a következő körben.

Fotónkat a csaladi-otthonteremtesi-kedvezmeny.blog.hu oldalról kölcsönöztük.

 

Hozzászólások

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!